Готівкові та безготівкові розрахунки у підприємців

07 лютого 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Ліміти на готівкові розрахунки у підприємців, виплати фізособам, безготівкові розрахунки, якщо ФОП у бізнесі використовує рахунок фізособи.

Готівкові та безготівкові розрахунки у підприємців

Ліміти на готівкові розрахунки у підприємців

Зразу відповімо на часте запитання ФОПФізична особа — підприємець — чи обов'язково відкривати підприємницький рахунок. Ні, не обов'язково. Якщо не плануєте приймати безготівкові оплати від контрагентів, платіжні картки від клієнтів і працюватимете тільки з готівкою, поточний рахунок ФОП вам не потрібен.

Розрахунки готівкою здійснюють із використанням РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)..

Як ФОП використовувати РРО в 2020 році

Коли можна працювати без РРО:

Готівкові операції ФОП складно відстежити й перевірити, але при цьому встановлений ліміт на розрахунки готівкою протягом одного дня, яких треба дотримуватися ФОП також (п.п. 6–7 постанови НБУ № 148):

  1. Із підприємцями або юрособами — до 10 тис. грн включно за одним контрагентом. Обмежень щодо кількості контрагентів на день, із якими можуть бути розрахунки, немає. Можна отримати 10 тис. грн одразу від кількох клієнтів, як і зробити платежі на таку суму різним контрагентам.
  2. Зі звичайними фізособами — до 50 тис. грн включно за однією особою. Це обмеження стосується також розрахунків із незалежними професіоналами: нотаріусами, адвокатами (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.13). Розрахунки з необмеженою кількістю фізосіб.

Актуальні роз’яснення податківців щодо граничних сум розрахунків можна переглянути в інформаційному сервісі ДПС ЗІР у підкатегорії 109.13.

Оплата може проходити за одним або кількома платіжними документами. Неважливо, скільки операцій ви провели з одним СПД або фізособою і хто кому перераховував гроші — рахуватимуть загальну суму, сплачену готівкою (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.13). Навіть якщо спочатку заплатили ви, а потім вам.

Обмеження стосуються оплат за товари й послуги, видачі й отримання поворотної фіндопомоги, а також розрахунків готівкою через РРО/РКРозрахункова книжка (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.13).

ФОП на єдиному податку: ліміт в 1 млн грн і РРО

Який вихід:

  • якщо у вас є рахунок — просіть клієнтів проводити понадлімітні оплати на рахунок. Так, якщо покупець внесе частину оплати через касу банку на ваш підприємницький рахунок, для вас ця оплата буде безготівковою;
  • розбити платежі за договором, і клієнт вноситиме оплати за графіком. Домовитися про розстрочку й отримувати оплату (або платити) частинами менше від граничної суми.

Що робити, якщо у вас нема рахунку, а ваш контрагент-СПД працює виключно за безготівковими розрахунками: оплату можете внести йому на рахунок через касу банку, для нього це буде безготівковою оплатою.

Як це виглядає на практиці: ФОП купив в іншого підприємця товар за готівку — 8 тис. грн, а той заплатив йому за послугу в цей самий день теж готівкою 3 тис. грн. Виходить перевищення обмеження за готівковими розрахунками на 1 тис. грн.

На які платежі ліміти розрахунків готівкою не поширюються:

Штрафи. Якщо готівкові розрахунки перевищили встановлені ліміти, буде адмінштраф — від 1,7 тис. до 3,4 тис. грн за ст. 16315 КпАП. А якщо порушення повториться протягом року — від 8,5 тис. до 17 тис. грн.

Відповідальність несуть обидві сторони — платник і одержувач.

Щоправда, штраф можуть накласти не пізніше ніж через два місяці з дати порушення (ст. 38 КпАП).

Виплати фізособам

Коли перераховуєте гроші з рахунку ФОП фізособам, як податковий агент ви зобов'язані утримати із цих грошей 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й 1,5 % ВЗВійськовий збір і відобразити ці суми в податковому розрахунку за формою № 1ДФ.

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір

Це стосується і виплати грошей готівкою за договорами фізособам.

Якщо регулярно перераховуєте одну й ту саму суму грошей одній людині, вас можуть запідозрити в наявності трудових відносин з нею.

Перевірки Держпраці — 2020: що треба знати ФОП

Ліміти на розрахунки готівкою звичайної фізособи

Для звичайних фізосіб, не ФОП, теж діють обмеження на розрахунки готівкою, це сума в 50 тис. грн включно:

  • за угодами з юрособами або ФОП протягом одного дня;
  • між фізособами за договорами купівлі-продажу, які засвідчуються нотаріально.

Суми, що перевищують ліміт, треба переводити з рахунку фізособи на рахунок контрагента, внести через банк на поточні рахунки, у тому числі на депозит нотаріуса на окремий рахунок.

Щоправда, відповідальність за порушення для фізосіб не передбачена (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.21).

Безготівкові розрахунки

Мова про перерахування грошей з рахунку платника на рахунок одержувача. А ще коли платник (звичайна фізособа або СПД) у касу банку вносить готівку, а банк за дорученням платника перераховує гроші на рахунок одержувачу.

Саме такі розрахунки мають на увазі податківці, коли говорять, що ФОП, які працюють виключно за безготівковими розрахунками, можуть не використовувати РРО.

Обмеження щодо сум безготівкових розрахунків немає.

Якщо ФОП у бізнесі використовує рахунок фізособи

Використовувати в підприємницькій діяльності рахунок фізособи не можна (п. 14 Інструкції № 492). 

Відповідальність за це в нормативці не прописана, але податківці регулярно нагадують, що так робити заборонено у своїх консультаціях і роз’ясненнях.

Коли підприємець відкриває рахунок фізособи для особистих потреб, менеджер банку обов'язково запитає, чи зареєстровані ви підприємцем, а ви зобов'язані вказати це (п. 69.7 ПКУ). Що буде, якщо приховали цю інформацію — можуть оштрафувати на 340 грн (п. 118.3 ПКУ).

Банки зобов'язані повідомляти у вашу податкову, що такий-то платник податків відкрив або закрив рахунок (п. 69.2 ПКУ, пп. 1 п. 16 Інструкції № 492).

Про ваші рахунки фізособи, які відкрили до реєстрації ФОП, податкова може і не знати. Але ДПС має право зробити відповідний запит і дізнатися про них, втім зробити так податківці можуть тільки за наявності вагомих причин.

Податкова перевірка у підприємця

Заборонені розрахунки для ФОП-єдинників

Для розрахунків із покупцями й замовниками на спрощеній системі можна використовувати тільки гроші, готівкові або безготівкові, а негрошові розрахунки — під забороною (п. 291.6 ПКУ).

Заборонений бартер, коли сторони обмінюються послугами або товарами, а гроші в таких угодах не використовуються (пп. 14.1.10 ПКУ, консультація в ЗІР, підкатегорія 108.01.01).

Взаємозалік (ст. 601 ЦКУ) теж заборонений на спрощеній системі. Це коли сторони мають зобов'язання одна перед одною на рівнозначну суму, та замість оплати за угодою використовують взаємозалік — більше ніхто нікому нічого не винен, але гроші в угоді не брали участі — так робити заборонено на ЄП.

Не можна використовувати електронні гроші. Податківці прирівнюють їх до негрошової форми розрахунків (лист ДФС № 1773/6/99-99-17-02-02-14) і наполягають, що єдинники не можуть використовувати електронні гроші в розрахунках.

А якщо ви податківців не послухалися і використовуєте негрошові розрахунки, у вас немає права працювати на ЄП, і ви зобов'язані перейти на загальну систему з першого числа місяця, що настає за кварталом, у якому використовували цей спосіб розрахунків (пп. 4 пп. 298.2.3 ПКУ).

Порушення на ЄП: за що можна вилетіти зі спрощеної системи

Витрати з рахунку ФОП на особисті потреби

На початку 2020 року набула чинності постанова НБУ № 162, згідно з якою за поточними рахунками ФОП і самозайнятих не можна проводити розрахунки, пов'язані з власними потребами. Гроші з рахунку ФОП треба використовувати виключно для господарських потреб ФОП, а для особистих витрат перераховувати їх на окремий рахунок фізособи, після сплати всіх податків і зборів.

Роз'яснення НБУ щодо використання рахунків ФОП

Штрафів за використання немає.

Інакше кажучи, не можна використовувати підприємницькі рахунки, у тому числі карткові, для особистих покупок (у супермаркеті, для оплати побутових послуг), а перевести свої ж гроші на особистий рахунок можна тільки після підтвердження, що не маєте заборгованості з податків.

Що обурило ФОП. Податківці так і не роз'яснили, як усе це має виглядати на практиці: адже періодичність сплати податків — раз на місяць/квартал. До того ж немає розуміння, чи будуть оподатковуватися ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й ВЗВійськовий збір суми, що надійшли на особистий рахунок фізособи з його підприємницького рахунку.

17.01.2020 р. Нацбанк призупинив норму, яка стосується заборони на використання грошей із рахунків ФОП для власних потреб тільки після сплати податків (постанова НБУ № 7).

А податкова надала консультацію в якій зауважила, що ФОП може вільно користуватися грошима з підприємницького рахунку, «за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством» (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.11).

Документи

У підприємців на загальній системі:

  • документи, що підтверджують доходи: банківська виписка з рахунку, фіскальний чек при готівкових розрахунках через РРО, товарний чек, розрахункова квитанція, якщо отримали оплату готівкою без РРО;
  • документи, що підтверджують витрати — виписки банку, платіжні доручення, квитанції, фіскальні чеки, акти закупівлі, акти виконаних робіт, наданих послуг, товарно-транспортні накладні та інші документи, що підтверджують факт оплати й придбання товарів (робіт, послуг).

Дохід ФОП-єдинника підтверджують:

  • банківська виписка;
  • товарний чек (розрахункова квитанція), можете скласти в довільній формі, але краще за п. 2 розд. II Положення № 13;
  • квитанція (акт) при оплаті послуг (робіт);
  • фіскальний чек РРО при оплаті готівкою.

Облік

Вести касову книгу, виписувати касові ордери, встановлювати ліміт каси й інкасувати готівкову виручку ФОП не зобов'язані.

Все, що потрібно знати підприємцю про книгу обліку доходів

Коли надходять гроші, на рахунок або готівкою, їх треба фіксувати в книзі обліку.

ФОП на спрощеній системі ведуть книгу обліку доходів, а підприємці на ЗС — книгу обліку доходів і витрат.

Книга обліку доходів і витрат ФОП-загальносистемника

Готівкові та безготівкові надходження фіксують у різних рядках.

Книгу обліку обіцяють скасувати, але поки цього не відбулося, продовжуйте вести її.

Є ще книга обліку розрахункових операцій. Її реєструють на РРО й записують туди суми розрахунків, коли касовий апарат не працює. КОРОКнига обліку розрахункових операцій. на РРО можна і не реєструвати, але тоді ви не маєте права приймати оплати в моменти, коли РРО не працює.

Коли ФОП ведуть КОРО

Також є ФОП, які працюють без РРО, але КОРО вести зобов'язані.

У парі з КОРО ви зобов'язані вести й розрахункову книжку.

Навіщо ФОП розрахункова книжка

Перелік видів торгівлі, при яких не потрібно використовувати РРО, але обов'язковою є КОРО, міститься в постанові КМУ № 1336

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки