Неосновне місце обліку підприємця

24 липня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо у вас є магазини, кафе, офіси, виробництва в різних містах, треба зареєструвати неосновне місце обліку й частину податків сплачувати до місцевих бюджетів.

Неосновне місце обліку підприємця

Що таке неосновне місце обліку

Коли реєструєте ФОПФізична особа — підприємець, у документах ви вказуєте адресу проживання з паспорта — це ваша податкова адреса, вона ж основне місце обліку. За нею ви перебуваєте на обліку в ДФСДержавна фіскальна служба, подаєте звітність і сплачуєте податки.

Ця адреса зафіксована в Єдиному держреєстрі й у реєстрі платників ЄПЄдиний податок, якщо працюєте на спрощеній системі; у дозвільних документах і ліцензіях.

Якщо активно масштабуєтеся — відкриваєте магазини й офіси в різних населених пунктах, у власних приміщеннях чи орендованих — це все неосновні місця ведення діяльності.

Вам треба стати на облік у податкових за місцезнаходженням кожного такого об'єкта, де отримуєте доходи (п. 7.1 розд. VІІІ Порядку № 1588). Подавати звітність і сплачувати частину податків до місцевих бюджетів.

У якому випадку це робити обов'язково: якщо в іншому місті у вас з'явився підрозділ, рухоме чи нерухоме майно, об'єкти оподаткування, або пов'язані з оподаткуванням, або через які здійснюється діяльність, а за ними виникли обов'язки платити податки (п. 63.3 ПКУ).

Строки реєстрації неосновного місця обліку: протягом 10 робочих днів від дня оформлення договору купівлі-продажу, оренди чи іншого документа на приміщення (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 119.11).

Як зареєструвати неосновне місце обліку 

Варіантів декілька.

Заява за формою № 17-ОПП. Перераховуєте в ній найменування податкових, у яких будете значитися як за неосновним місцем обліку.

Форма № 17-ОПП (неосновне місце обліку )

Подаєте в податкову за основним місцем обліку або в неосновну: на папері чи в електронній формі.

  1. Подаєте заяву в основну податкову, у розділі 3 перелічіть усі контролюючі органи, у яких хочете стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням об'єктів, оберіть адміністративно-територіальні одиниці.
  2. Подаєте заяву за неосновним місцем обліку, вказуєте ДФС, у яку подається заява.

Повідомлення за формою 20-ОПП подаєте щоразу, коли у вас з'являється новий об'єкт оподаткування або об'єкт, пов'язаний з отриманням доходу. Подати повідомлення маєте протягом 10 днів із моменту появи об'єкта, вказати інформацію про нього. Форму 20-ОПП подаєте за основним місцем обліку.

Одночасно можете стати на облік за неосновним, указавши його у формі 20-ОПП.

Повідомлення 20-ОПП: як подають ФОП

Нотаріус. Коли нотаріус оформляє право власності на об'єкт, він подає заяву за формою № 5-ОПП. Можете попросити вказати, що хочете стати на облік у ДФС за місцезнаходженням об'єкта як за неосновним місцем обліку.

Якщо ви вказали неосновне місце обліку у формі № 20-ОПП або заяві № 5-ОПП, не потрібно додатково подавати форму № 17-ОПП.

Як оштрафують, якщо не зареєструвалися за неосновним місцем і отримуєте дохід, — 170 грн (п. 117.1 ПКУ, консультація в ЗІР, підкатегорія 119.12).

Якщо один раз вас оштрафували і ви повторно попалися на цьому порушенні, штраф — 340 грн.

Штрафують після документальної перевірки на підставі податкового повідомлення-рішення.

Зміни в реєстрі єдинників

ФОП-єдинники зобов'язані вносити до реєстру платників ЄП інформацію про нові місця ведення діяльності. Подаєте до основної податкової заяву про застосування спрощеної системи. У п. 7 вказуєте індекс, місто, адресу нового об'єкта.

Місце провадження діяльності ФОП-єдинника

Коли подати заяву (п.п. 298.5 і 298.6 ПКУ):

  • 2-а група — не пізніше 20-го числа місяця, що настає за місяцем, у якому додалося ще одне місце ведення діяльності;
  • 3-я група — разом із декларацією з ЄП за квартал, у якому відбулася зміна.

Податки і звітність за основним місцем обліку

Податки, які підприємець платить за себе:

  • у ФОП-єдинників — ЄПЄдиний податок і ЄСВЄдиний соціальний внесок;
  • у загальносистемників — ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб, ВЗВійськовий збір, ЄСВ.

Ви платите за основним місцем обліку, незалежно від того, у якому місті отримували доходи. До цієї же податкової подаєте звітність.

Для єдинників 2-ї групи є нюанс зі ставкою ЄП, оскільки її встановлюють місцеві ради залежно від видів діяльності, наприклад ФОП може сплачувати не 20% від мінімалки, а 18%. Тож, якщо працюєте на території декількох рад, застосовуйте максимальний розмір ставки ЄП (п. 293.7 ПКУ).

Податки за працівників і виконавців-фізосіб за договорами ЦПХДоговір цивільно-правового характеру. Як податковий агент при виплаті доходу цим фізособам ви утримуєте й платите до бюджету ПДФО й ВЗ за основним місцем обліку (пп. 168.4.5 ПКУ). До цієї ж податкової подаєте форму № 1ДФ.

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір

Те саме стосується й сплати ЄСВЄдиний соціальний внесок за працівників і звіту Д4 — платити й подавати до ДФС, у якій перебуваєте на обліку як ФОП.

Коли приймаєте співробітників на роботу, повідомляєте також податкову за основним місцем обліку, навіть якщо ці люди працюватимуть на точках в інших містах.

За неосновним місцем обліку сплачуєте податки й збори, які перерахують у ту ж податкову, куди подаєте звітність (п. 7.3 Порядку № 1588).

Податки і звітність за неосновним місцем обліку

Акцизний податок. Сплачують підприємці-загальносистемники, які торгують алкоголем, сигаретами та іншими підакцизними товарами.

Єдинникам із підакцизних товарів дозволено продавати лише пиво, столове вино, сидр і перрі.

Платять акцизний податок і подають за ним звітність за місцем продажу підакцизних товарів, тобто до місцевих бюджетів (пп. 222.3.2 ПКУ).

Декларації подаєте щомісяця не пізніше 20-го числа, сплатити податок треба протягом наступних 10 днів.

Податок на землю. Підприємці сплачують земельний податок як звичайні фізособи, адже право власності на землю оформляється на громадянина, а не на ФОП.

Єдинники, які використовують ділянки в діяльності, звільнені від сплати земельного податку (пп. 4 п. 297.1 ПКУ). А загальносистемники — ні, вони подають звітність, самостійно розраховують і щомісяця сплачують земельний податок за місцезнаходженням ділянки.

Якщо у власності маєте приміщення, де обладнали виробничий цех, за земельну ділянку під цехом ви зобов'язані платити податок у бюджет міста, у якому він розміщений.

Як підприємці платять земельний податок

Податок на нерухомість. Як і податок на землю, платите, якщо нерухомість у власності фізособи. Платежі перераховуєте до бюджету міста, де нерухомість розташована.

Платять податок на підставі податкового повідомлення-рішення, його ДФС надсилає власнику до 1 липня, сплатити треба протягом 60 днів із дати отримання. За минулий рік платите в поточному.

Екологічний податок. Якщо діяльність СПД забруднює довкілля — викиди в повітря, забруднення води, розміщення відходів тощо, треба платити екоподаток (пп. 14.1.230 ПКУ). Платять і загальносистемники, і єдинники.

Сплачуйте екоподаток, якщо ви власник або орендар приміщення, де розміщується виробництво. Перераховуєте в бюджет населеного пункту, де розміщене стаціонарне джерело забруднення. Туди ж подають декларацію з екоподатку (пп. 250.2.1 ПКУ). За основним місцем обліку подаєте копію декларації (п. 250.8 ПКУ).

Строк подання — протягом 40 к. д. після останнього дня кварталу, сплатити податок треба протягом 10 календарних днів після крайнього терміну подання декларації (п. 250.2 ПКУ).

Рентна плата за спеціальне водокористування. ФОП, які використовуюсь у діяльності воду з водойомів на підставі договорів із водоканалами, сплачують за неї рентну плату.

За воду, яку використовуєте для санітарно-гігієнічних потреб в офісі, магазині, кафе, виробництві, платите за тарифом для СПД місцевому водоканалу.

Ренту за воду платять єдиннику та загальносистемники, які використовують / передають вторинним водокористувачам воду, яку беруть із водойм, використовують для водного транспорту й рибництва, потреб гідроенергетики, тобто у виробничих цілях (п. 255.1 ПКУ).

Купили чи орендували приміщення, у якому використовуєте воду у виробничих цілях — ви платник ренти.

Ставка рентної плати за воду встановлена в пп. 255.5.1 ПКУ.

Розраховуєте ренту самостійно, платите за місцем і подаєте декларацію, а з нею — паперові копії дозволу на спецводокористування або договори на постачання води.

Строки подання декларації — 40 днів після закінчення звітного кварталу, сплатити ренту треба протягом наступних 10 днів.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки