Із загальної системи на ЄП, зміна групи та борги

11 червня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

ФОП хоче повернутися на спрощену систему, податкова анулювала реєстрацію єдинника через борги, звітність за перший місяць на ЄП.

Із загальної системи на ЄП, зміна групи та борги

Уже був єдинником, хочу знову

Зараз перебуваю на загальній системі, хочу перейти на єдиний податок. Я вже був єдинником, але був штраф за несплату єдиного податку, і мене перевели на загальну. Які документи підготувати, куди здати і які оплати для цього необхідні?

Ви не уточнили, коли саме вас перевели зі спрощеної системи на загальну. А це важливо. Якщо на початок 2020 року були єдинником і перейшли на ЗСЗагальна система оподаткування протягом року, не можна повернутися на спрощену в 2020 році, такі правила (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01).

Перехід: із загальної системи на спрощену, з єдиного податку на ЗС

Стати єдинником можна з 1 січня 2021 року, але тільки якщо обсяг доходу, види діяльності та інші показники дозволяють працювати на спрощеній системі (ст. 291 ПКУ).

Группа ЄП Ліміт доходу на рік 
1-ша 1 млн грн
2-га 5 млн грн
3-я 7 млн грн

Якщо з початку року були на загальній системі, можете перейти на єдиний податок у 2020 р.

Які документи й куди нести: до податкової, де перебуваєте на обліку, не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу, подайте:

  • заяву про застосування спрощеної системи;
  • розрахунок доходу за попередній календарний рік, так ви підтвердите, що не перевищили ліміти обраної групи.

А ще у вас не має бути боргів із податків, якщо будуть — у переведенні відмовлять.

І якщо вже вам анулювали реєстрацію єдинника через заборгованість, нагадаємо, в які строки треба платити ЄПЄдиний податок.

  • 1–2-а групи платять щомісяця до 20-го числа;
  • 3-я — раз на квартал після подання декларації, до 19 лютого, 19 червня, 19 серпня, 19 листопада.

Податкова перевела на ЗС через борги

Я мешкала 9 місяців за кордоном і не платила податків. За цей час податкова перевела мене на загальну систему, мене ніхто не попереджав, що треба платити, якщо не працюєш, навіть більше, мене ніхто не попередив, що перевели на загальну систему. Тепер у мене борг понад 20 тис. грн, чи є варіанти не платити?

Вас не повинні попереджати про необхідність сплати податків — це ваша відповідальність як ФОПФізична особа — підприємець.

Анулювали реєстрацію єдинника заднім числом: що робити

Заборгованість із ЄП два квартали поспіль — це порушення, і підприємець зобов'язаний перейти на ЗС. Податкова фіксує заборгованість на кожне перше число місяця, коли ФОПФізична особа — підприємець не переходить сам — переводить примусово, це ваш випадок, усе законно.

Зазвичай податкова надсилає боржникам повідомлення-рішення з вимогою сплатити податковий борг, штраф і пеню.

Незрозуміло, на якій групі працювали. Якщо на 3-й, то платити ЄП не треба: нема доходу — нема податку. А от 1-а й 2-а платять фіксовану суму ЄП навіть без доходу:

  • 1-а — 176,20 грн/міс. у 2018 р., 192,10 грн на місяць у 2019 р.
  • 2-а — 819,06 грн/міс. у 2018 р., 834,60 грн на місяць у 2019 році.

Швидше за все, 20 тис. грн — ваша заборгованість із ЄП та ЄСВ.

ЄСВ обов'язково платити мінімум — 2754,18 грн за квартал у 2019 р., 2457,18 грн — у 2018 р. І не лише на спрощеній системі, а й на загальній.

Якщо сумніваєтеся в сумах, які нарахувала ДФС, краще зробити звірку. Можливо ви й звітність в цей період не подавали, тоді доведеться сплатити штраф і за це.

Порушення та штрафи у ФОП: звітність і податки

Немає варіантів не платити заборгованість, за підприємницькими зобов'язаннями ви відповідаєте своїм майном. Ваша заборгованість збільшується щодня: на суму боргу нараховано штраф і за кожен день прострочення набігає пеня.

Нова група — стара книга

Переходжу з 2-ї групи на 3-ю, книгу продовжувати чи реєструвати нову?

Підприємці 1–3-ї груп без ПДВ ведуть книгу обліку доходів за однією формою, реєструвати нову книгу при переході з однієї групи на іншу вам не треба. Продовжуйте вести ту саму, як і раніше.

Як змінити групу єдиного податку

Продати товар загальносистемнику і змінити групу

Я ФОП на 2-й групі, хочу продати в червні товар юрособі на ЗС і з III кв. перейти на 3-ю. Після такого продажу перехід можливий чи переведуть на ОС? Чим мені загрожує продаж юрособі?

На 2-й групі надають послуги, в тому числі побутові, тільки спрощенцям або населенню, а продавати товари можна будь-кому (абз. 3 пп. 2 п. 291.4 ПКУ). Тому продавайте товари юрособі-загальносистемнику і переходьте на 3-ю групу.

Про всяк випадок уточнимо: на 2-й групі вирішите надати послугу юрособі на ЗС — це порушення правил роботи на спрощеній системі. Після такої операції з отриманої суми доведеться сплатити 15% ЄП й перейти на загальну систему.

А ось на 3-й групі надавати послуги можна кому завгодно.

Підприємець на 3-й групі єдиного податку

Декларація за місяць на ЗС

ФОП зареєстрований 05.04.2019 р. на загальній системі без ПДВПодаток на додану вартість , з 01.05.2019 р. перейшов на 2-гу групу ЄП, коли подавати декларацію про доходи?

За період із 5 квітня по 1 травня, тобто за II квартал, треба подати декларацію про майновий стан і доходи (пп. 177.5.2 ПКУ).

Отримали доходи — маєте показати цю суму. Із чистого доходу (дохід мінус витрати) сплатити податки: 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й 1,5% ВЗВійськовий збір. Доходу не було — подаєте декларацію з нульовими показниками.

Нові ФОП: як заповнювати декларацію про доходи

Декларацію за II квартал треба подати до 9 серпня включно, це 40 днів після закінчення кварталу реєстрації. Сплатити податки треба протягом наступних 10 днів після подання декларації.

А от декларацію єдинника за 2019 р. вам треба буде подати вже в наступному році, до 1 березня. У ній покажіть доходи починаючи з 01.05.2019 р.

Підприємці, які зареєструвалися на 1–2-й групах у III кварталі, подати декларацію про доходи мають до 11 листопада, хто зареєструється в IV кварталі — до 10 лютого.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки