Штрафи у ФОП: книга обліку, РРО, працівники, ліцензії

11 лютого 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Як штрафують за ігнорування прав клієнтів, торгівлю без ліцензії, виплату зарплати в «конверті» та інші порушення.

Штрафи у ФОП: книга обліку, РРО, працівники, ліцензії

Ведення діяльності без держреєстрації

Якщо на постійній основі отримуєте дохід від якоїсь діяльності й це не робота за трудовим договором, треба зареєструвати ФОПФізична особа — підприємець.

Що вважати нелегальним бізнесом: поставлену на потік торгівлю онлайн і офлайн, надання послуг: випічка тортів, косметологія, манікюр удома; копірайтинг, розробка сайтів тощо. Якщо ведете таку діяльність без реєстрації ФОП, є ризик, що вас оштрафують.

Як зареєструватися підприємцем

Якщо послугу надали єдиний раз, отримали за це гроші й сплатили податки — реєструватися не потрібно.

Штраф за ведення підприємницької діяльності без реєстрації — від 17 тис. до 34 тис. грн. Крім того, у вас можуть конфіскувати зароблені на незаконній діяльності кошти, обладнання, виготовлену продукцію.

Якщо заскочать на тому самому порушенні повторно протягом року, штрафи будуть уже від 34 тис. до 85 тис. грн (ст. 164 КпАП).Такий самий штраф буде, якщо діяльність принесла вам дохід від 240125 грн.

Порушення та штрафи у ФОП: звітність і податки

Несвоєчасно зареєстрували зміни даних ФОП

Підприємець не надав вчасно заяви й документи, потрібні для взяття на облік у ДПІГосударственная служба Украины по чрезвычайДержавна податкова інспекціяым ситуациям , не зареєстрував зміни місцезнаходження та інші зміни до облікових даних.

Штраф за це — 170 грн. Такий самий штраф буде, якщо документи надали не в повному обсязі або наробили в них помилок.

Протягом року ситуація повториться або не усунете порушення — оштрафують уже на 340 грн.

Немає книги обліку

Якщо не зареєстрували книгу обліку або книга є, але заповнювали її з помилками — до вас можуть застосувати адмінштраф від 51 до 136 грн, повторно оштрафують уже на суму від 85 до 136 грн (ст. 164-1 КпАП).

Все, що потрібно знати підприємцю про книгу обліку доходів

Перше, що вимагають контролери, коли приходять із перевіркою, — книга обліку. Якщо її не виявиться або надасте незаповнену книгу чи заповнену частково, буде серйозний штраф — за неоприбуткування готівки в касі. За це штрафують у 5-кратному розмірі неврахованої суми (п. 1 Указу № 436).

Як дізнаються про невраховані суми: з 1ДФ, якщо контрагент показав виплату доходу, зі звітів РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)., якщо використовуєте касовий апарат, із даних з рахунку тощо. Якщо в книзі цих сум немає, це вважається неоприбуткуванням грошей за рахунком і в касу. Якщо у вас були тільки розрахунки готівкою, а РРО ви не використовуєте, дізнатися про невраховані суми буде складно.

Книга загубилася. Якщо не відновили протягом 90 днів після подання заяви про втрату, штраф буде 510 грн за перше порушення, 1020 грн за повторне протягом року (п. 121.1 ПКУ).

Штрафи, пов’язані з РРО

Якщо зобов'язані використовувати РРО, але не використовуєте і це виявлять, за перше прийняття оплат без РРО оштрафують на 1 грн, а за кожне наступне — уже в розмірі 100% вартості товарів/послуг, проданих без касового апарата (п. 1 ст. 17 ЗУ «Про РРО»).

Так само оштрафують і єдинників, які проводять розрахунки без РРО і при цьому перевищили ліміт доходу в 1 млн грн, торгують складними побутовими товарами або пивом.

РРО: кому використовувати і як зареєструвати

Проводите через РРО не всі операції. Оштрафують на 100% не проведених через касовий апарат сум. Те саме стосується й ФОП, які проводять операції з використанням розрахункової книжки, але не зробили запис на суму операції.

Провели покупку через РРО, але пристрій не перевели у фіскальний режим. 100%-вий штраф починаючи з другого порушення.

ФОП має вести розрахункову книжку, але не веде й навіть не зареєстрував її або порушує правила її використання — штраф 340 грн.

Проводите розрахунки через пристрій, у якому не запрограмовані найменування й ціни товарів, їх кількість. Штраф — 85 грн.

Не роздрукували контрольну стрічку або не створили в електронній формі в РРО, викривили дані про проведені операції. Штраф — 170 грн (п. 5 ст. 17 ЗУ «Про РРО»).

Не видали чек покупцю. Штраф — на суму невиданого чека.

Продаж неоприбуткованих товарів: це коли торгуєте не облікованими за місцем реалізації й зберігання товарами. Штраф у розмірі їхньої подвійної вартості, за цінами реалізації, але не менш ніж 170 грн. Вимога не поширюється на єдинників і неплатників ПДВ (ст. 20 ЗУ «Про РРО»).

Не подавали звітність із РРО. До податкової обов'язково треба подавати звітність, пов'язану із застосуванням РРО й РК, а також копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків із РРО. Штраф за те, що не подали, — 170 грн (п. 9 ст. 17 ЗУ «Про РРО»).

Штраф не застосовують, якщо не подали звіт тому, що не було електроенергії, були проблеми з інтернетом або ремонтом модема (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.20). Правда, у вас мають бути підтвердні документи. А строк неподання не повинен перевищувати 7 днів.

На сплату штрафів із РРО дається 10 днів із дати, коли ДПІ прийняла рішення про застосування фінансових санкцій.

Також можуть накласти адмінштрафи за порушення проведення розрахункових операцій:

  • від 85 до 170 грн за перше порушення;
  • від 170 до 340 грн, якщо штраф за порушення протягом року накладають повторно.

Торгівля без ліцензії

Види діяльності, які ліцензуються, перераховані в ст. 7 ЗУ «Про ліцензування».

Якщо займаєтеся видом діяльності із цього списку без ліцензії або порушуєте умови ліцензування, штраф буде від 17 тис. до 34 тис. грн. Плюс у вас конфіскують виготовлену продукцію, знаряддя виробництва, сировину й зароблені на такій діяльності гроші.

Ризикнете повторити протягом року таку діяльність або ваше порушення пов'язане з отриманням доходу у великих розмірах — штраф від 34 тис. до 85 тис. грн.

Якщо торгуєте оптом або в роздріб спиртом, алкоголем чи тютюновими виробами без ліцензій, штраф буде в розмірі 200% вартості отриманої партії товару, але не менш ніж 17 тис. грн (ч. 2 ст. 17 ЗУ № 481).

Коли отримують ліцензію, вказують РРО (КОРОКнига обліку розрахункових операцій. ), через який проводитимуть продажі товару. Якщо вказали в ліцензії один пристрій, а торгували через інший, штраф за це — 200% вартості продукції, проданої через такий РРО, але не менше 10 тис. грн (ст. 17 ЗУ № 481).

Якщо купили для перепродажу підроблений алкоголь, тютюнові вироби або інші підакцизні товари, штраф буде від 85 тис. до 170 тис. грн (п. 204.1 КК).

Адмінштраф за роздрібну торгівлю алкоголем і сигаретами без ліцензії — від 3,4 тис. до 10,2 тис. грн (ст. 156 КпАП).

На таку ж суму оштрафують, якщо продаєте алкоголь без марок акцизного податку або з підробленими марками. І конфіскують увесь товар.

Порушення прав покупців

Випадки, коли можуть оштрафувати за порушення прав споживачів, прописані в ст. 23 ЗУ «Про захист прав споживачів».

Покупець у період гарантійного строку виявив, що купив неякісний товар. А ви, як продавець, відмовилися повернути гроші, усунути недоліки або зменшити ціну на такий товар.

Якщо покупець поскаржиться, така незговірливість може коштувати вам штрафу в розмірі 10-кратної вартості продукції виходячи із ціни на момент купівлі товару, але не менше 85 грн.

Порушили умови договору. Фінансова санкція — 100% вартості робіт/послуг.

А якщо йдеться не про одного покупця, а про групу, штраф буде від 1 до 10% вартості робіт/послуг за попередній календарний місяць, але не менш ніж 85 грн.

Яких ситуацій це може стосуватися: приміром, ви надаєте послугу з обслуговування домофона в багатоквартирному будинку. І якщо домофон постійно ламається й це ваша провина, якщо полюбовно не вирішите питання, мешканці будинку можуть звернутися в службу захисту прав споживачів, і вас оштрафують.

Торгуєте товарами без сертифікатів. Штраф 50% вартості партії такого товару, але не менш ніж 170 грн.

Продаєте або виготовляєте заборонені товари типу зброї тощо. Штраф буде 500% вартості партії товару (робіт, послуг), але не менш ніж 1,7 тис. грн. Єдинники заплатять 1,7 тис. грн.

Виготовили або продали товари, які не відповідають нормам безпеки для життя і здоров'я. Штраф 300% вартості партії такого товару, але не менш як 425 грн. Для єдинників розмір цього штрафу 850 грн.

Продаєте отрути, пестициди, вибухові та інші подібні речовини без спецмаркування й інформації про правила й умови використання. Штраф — 100% вартості партії товару, але не менш ніж 340 грн. Для єдинників — 340 грн.

Якщо не подбали про необхідну, доступну, достовірну і своєчасну інформацію про продукцію або продавця — 30% вартості партії товару, робіт, послуг, але не менше 85 грн. Для єдинників — 85 грн.

До вас прийшли з перевіркою від служби з питань захисту прав споживачів, а ви перешкоджаєте перевірці. Штраф: від 1 до 10% вартості продукції, проданої за попередній календарний місяць, але не менше 170 грн. Для єдинників — 170 грн.

А за невиконання приписів перевіряючих штраф буде 340 грн.

Якщо продаєте прострочений товар, оштрафують на 200% вартості залишку отриманої для реалізації партії товару, але не менш ніж 85 грн.

Приймаєте оплати тільки готівкою — покупці з картами можуть поскаржитися, що не в змозі розплатитись у вас зручним способом, і вас оштрафують на 8,5 тис. грн.

Штрафи за порушення трудового законодавства

У 2019 році штраф за одного неоформленого працівника — 125190 грн (ч. 2 ст. 265 КЗпП). На таку саму суму вас можуть оштрафувати, якщо уклали з виконавцем договір ЦПХ, а фактично він виконує функції найманого працівника.

За працівників без трудового договору передбачено адмінштраф:

  • від 8,5 тис. до 17 тис. грн;
  • від 17 тис. до 34 тис. грн, якщо штрафують за те саме порушення повторно протягом року (ст. 41 КпАП).

Часто перевіряючі Держпраці виписують обидва цих штрафи — і за Трудовим, і за Адмінкодексом, але є рішення Верховного суду, де це визнано неправомірним. Не можна притягувати до відповідальності за одне порушення двічі — і за ч. 2 ст. 265 КЗпП, і за ч. 3 ст. 41 КпАП (постанова ВС/КАС від 21.12.2018 р. у справі № 814/2156/16).

Виплата зарплати в «конверті» — штраф 125190 грн. На таку саму суму оштрафують, якщо оформили працівника на неповний робочий день, а насправді він працює повний день.

Як підготуватися до перевірки Держпраці

Оформили працівника, але не склали письмовий договір або не подали повідомлення до податкової — оштрафують на 4173 грн (одну мінзарплату) (абз. 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Як роботодавець ви зобов'язані платити працівникам зарплату не менше від мінімалки, у 2019 році це 4173 грн, проводити індексацію зарплати, виплачувати відпускні. Якщо ігноруєте ці вимоги, вас оштрафують на 41730 грн за кожного працівника.

За ці порушення передбачено ще й адмінштраф і кримінальну відповідальність. Адмінштраф: від 510 до 1700 грн; якщо впіймають на порушенні повторно, оштрафують уже на суму від 1700 до 5100 грн.

Порушили строки виплати зарплати, авансу, відпускних більш ніж на місяць або виплатили, але не повністю — штраф буде 12519 грн.

Кримінальна відповідальність. Якщо встановлять, що більше місяця не виплачували зарплату без підстави, буде штраф від 8,5 тис. до 17 тис. грн, або виправні роботи на строк до 2 років, або навіть позбавлення волі до 2 років (ч. 1 ст. 175 КК).

Що мається на увазі під безпідставною невиплатою зарплати. Це коли об'єктивно гроші на виплату були, але ви витратили їх на інші потреби. Суд буде розбиратися (Лист ВСУ «Практика розгляду судами кримінальних справ про невиплату заробітної плати, стипендій, пенсій чи інших установлених законом виплат» від 01.01.2006 р).

А от якщо виплатите заборгованість, від кримінальної відповідальності звільняєтеся.

Ще передбачено штраф для роботодавців, які не забезпечують пільги й гарантії мобілізованим працівникам. Якщо звільнили працівника, призваного на військову службу у зв'язку з мобілізацією чи на строкову службу, в тому числі за контрактом, або не виплачуєте йому середній заробіток за час служби, вас оштрафують на 41730 грн.

Ще під час перевірки інспектор Держпраці може виписати штраф 4173 грн за кожне з порушень:

  • немає штатного розпису, табеля обліку робочого часу;
  • не дотримуєтеся режиму праці й відпочинку;
  • не пускаєте працівників у відпустку два роки поспіль, працівників до 18 років — більше року;
  • ігноруєте передбачені для працівників гарантії й компенсації;
  • не виплатили відпускні за 3 дні до відпустки;
  • порушували порядок звільнення працівників, не дотримувалися двотижневого строку повідомлення при звільненні, не виплатили компенсацію за невикористану відпустку.

Адмінштраф за ці порушення — 510–1700 грн (ч. 1 ст. 41 КпАП).

Якщо вирішите не пускати контролерів Держпраці, які прийшли шукати у вас неоформлених працівників, вас оштрафують на 417300 грн у 2019 році.

Якщо інспектор прийшов шукати інші порушення і його не пустили, то оштрафують на 12519 грн.

Недоліки, які виявлять у ході перевірки, треба виправити, а якщо проігноруєте цю вимогу, вас оштрафують ще й за це на суму від 850 до 1700 (ст. 188-6 КпАП).

Штрафи від Фонду соцстраху

Підприємці отримують гроші від Фонду для виплати лікарняних і декретних своїм працівникам або для себе. Якщо під час перевірки з'ясується, що використовували ці суми не за призначенням, доведеться гроші повернути і сплатити штраф у розмірі 50% такої суми (п. 6 ст. 15 ЗУ № 1105).

Фонд перерахував гроші на лікарняний або допомогу, а ви їх не виплатили й не повернули Фонду або повернули, але невчасно. Штраф — у розмірі 10% несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів. Пеня — 0,1% за кожен день прострочення.

Адмінвідповідальність за такі порушення — штраф від 136 до 255 грн або від 170 до 340 грн за повторне порушення протягом року (ст. 165-5 КпАП).

Ще ФОП зобов'язані подавати до Фонду повідомлення про виплату грошей Фонду працівникам, отже, якщо подали його з недостовірними відомостями або невчасно, адмінштраф буде 136–255 грн, при повторному порушенні — 170–340 грн (ст.ст. 165-5, 188-23 КпАП).

Так само штрафують ФОП, які перешкоджають представникам Фонду проводити перевірку.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки