Порушення та штрафи у ФОП у 2023 році: звітність і податки

11 травня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

За несплату податків і неподання звітності за законом передбачена фінансова та адміністративна відповідальність.

Порушення та штрафи у ФОП у 2023 році: звітність і податки

У разі порушення податкового законодавства штрафують, якщо не пройшло 3 роки від дати порушення (ст.ст. 102, 114 ПКУ). А зі сплати ЄСВЄдиний соціальний внесок взагалі немає строків давності.

Адмінштраф можуть накласти не пізніше ніж через два місяці з дати порушення, а при триваючому правопорушенні, коли ФОПФізична особа — підприємець не веде облік і взагалі не платить податки, — два місяці від дня його виявлення. Перевіряючі складають адмінпротокол, а штраф стягують за рішенням суду.

У статті перерахували основні порушення і штрафи за них у ФОП без працівників.

Як ситуація з накладенням та сплатою штрафів у період військового стану в Україні (з 24.02.2022 року)

СГСуб’єкт господарювання, які беруть участь у бойових діях, внаслідок чого втратили можливість дотриматися строків, обумовлених п. 69 підрозділу 10 розділу XX ПКУ щодо виконання податкових зобов'язань, позбавляються відповідальності, що міститься в нормах ПКУ за невиконання податкових зобов'язань. Однак останні обтяжені обов'язком виконати їх протягом 1-го календарного місяця з дати закінчення війни, що виключило можливість виконання таких зобов'язань.

Якщо платник податків не має можливості дотримання строків сплати податкових платежів та зборів, подання звітності, реєстрації податкових та акцизних накладних, коригування розрахунків, подання електронної документації тощо, СГ звільнено від накладення санкцій, обумовлених змістом ПКУ. Однак несуть зобов'язання щодо виконання останніх протягом 3 місяців з моменту припинення війни на території України.

Однак при виявленні порушень законів за результатом проведених податкових перевірок мораторій на звільнення від податкових санкцій не має сили і не поширюється на подібні ситуації (норми пп. 69.2 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, а також пп. 112.8.9 ПКУ).

Це поширюється на камеральні перевірки декларацій та/або уточнюючих розрахунків, за якими подано заяву щодо повернення сум бюджетного відшкодування, показники яких формуються на підставі податкових накладних та/або розрахунків коригування, що існують у ЄРПН та/або митних деклараціях.

Виняток:

  • Товари (продукція), обумовлені підпунктами 215.3.1, 215.3.2, 215.3.21 та 215.3.31 п. 215.3 ПКУ;
  • Фактичні перевірки.

Далі в цьому матеріалі йтиметься про штрафи та санкції, передбачені податковим законодавством при порушенні його норм. Ці санкції застосовуватимуться до СГ після скасування ВП у разі порушення окреслених вище строків виконання конкретних прострочених зобов'язань.

Не сплатили єдиний податок

Підприємці 1–2-ї груп платять ЄПЄдиний податок авансом до 20-го числа щомісяця. Якщо не сплатили або запізнилися зі сплатою, буде штраф 50% ставки податку (п. 122.1 ПКУ).

У 2023 році штраф за несплату єдиного податку складає:

  • 134,20 грн для 1-ї групи;
  • 670 грн для 2-ї групи ЄП.

Штраф нараховують за кожен місяць, і чим довше зволікаєте зі сплатою, тим більший штраф.Як вибрати КВЕД у 2023 році

ФОП 3-ї групи сплачують задекларований єдиний податок протягом 10 календарних днів з останнього дня подання квартальної декларації.

До якої дати платити ЄП у 2023 році: 19 лютого, 19 травня, 19 серпня, 19 листопада.

Якщо прострочите сплату, крім суми заборгованості з ЄП, маєте сплатити штраф, розмір залежить від строку затримки платежу (п. 126.1 ПКУ):

  • менше 30 днів на рівні 10% від величини податкових платежів, які підлягають і повинні нараховуватися та сплачуватись до складу бюджету;
  • більше 30 днів на рівні 25 % від величини податкових платежів, які підлягають та повинні нараховуватися та сплачуватись до складу бюджету;
  • повторно протягом 1095 календарних - на рівні 50 % від величини податкових платежів, які підлягають та повинні нараховуватися та сплачуватись до складу бюджету;
  • у третє та більш ніж за період 1095 календарних днів - на рівні 75% від величини податкових платежів, які підлягають та повинні нараховуватися та сплачуватись до складу бюджету.

Ось приклад: ЄП за IІІІ квартал 2023 року склав 4 тис. грн, але ви сплатили його не до 19 листопада, а 21 грудня, штраф буде 400 грн, платитимете пізніше — штраф буде вже 1 000 грн.

Так само штрафують і за недоплату ЄП.

Приміром, ви з’ясували, що помилилися й недоплатили 250 грн ЄП. Якщо доплатите протягом 30 днів після граничного строку сплати, штраф буде 25 грн (10% від 250 грн), закриєте заборгованість пізніше — штраф збільшиться до 62,5 грн (25% від 250 грн).

У яких випадках слід сплачувати пеню. Якщо недоплату виявив сам ФОП, пеня нараховується з 91-го календарного дня після закінчення строку сплати ЄП з розрахунку 100% річних облікової ставки НБУНаціональний банк України за кожен день (пп. 129.1.3, п. 129.4 ПКУ).

Якщо є заборгованість, але поточні платежі з ЄП ви платите вчасно, ці гроші в першу чергу зараховуються в рахунок погашення боргу, потім у рахунок погашення штрафу й пені (п. 131.2 ПКУ). Як підприємцю сплачувати ЄСВ за себе

Штраф нарахувала податкова

Ваші борги може виявити сама ДПС і надіслати вам податкове повідомлення-рішення із сумою штрафу й пені, такі зобов'язання треба сплатити протягом 10 календарних днів після отримання повідомлення (п. 57.3 ПКУ). Пеня буде з розрахунку 120% річних облікової ставки за кожен день прострочення, починаючи з першого дня.

Якщо заборгували за два квартали поспіль, зобов'язані перейти на загальну систему самостійно (пп. 298.2.3 ПКУ) або податкова анулює вашу реєстрацію єдинника за умовчанням.

Не подали декларацію з ЄП

Коли подають декларацію з єдиного податку:

  • 1–2-а групи — раз на рік до 1 березня;
  • 3-я група — за кожен квартал, протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу.

Прострочите подання декларації — треба буде сплатити 340 грн штрафу.

Якщо ФОП 3-ї групи прострочить подання декларації двічі й більше за рік, штраф буде 1020 грн (ст. 120, п. 300.1 ПКУ).

СГСуб’єкт господарювання, який не має можливості подання податкової декларації з прибуткового податку за 2022 рік та І квартал 2023 року несе зобов'язання щодо подання декларації в рамках 6-ти місяців після закінчення війни на території України.

Важливо знати! Передбачається звільнення від санкцій, обумовленої нормами ПКУ за подібну провину.

У разі появи зазначеної вище можливості, декларація подається за ці звітні періоди у строк 60 календарних днів з першого місяця, що триває після місяця, в якому відновилася така можливість.Витрати підприємця на загальній системі

Ще за прострочення й неподання звітності застосовують адмінштраф — від 51 до 136 грн, за повторне порушення протягом року — від 85 до 136 грн.

Занизили дохід, і податкова це виявила

Якщо ФОП 3-ї групи в декларації показав суму доходу меншу, ніж насправді заробив, і сплатив ЄП менше, ніж повинен, — це порушення. Вважається, що він подав звіт із недостовірними відомостями, що призвело до заниження сплаченого єдиного податку.

У ході перевірки або звірки це виявила податкова (п. 123.1 ПКУ).

Що буде: ДПС донарахує податок і нарахує штраф 25% від заниженої суми. Якщо помилка повторювалася протягом 1095 днів, штраф буде вже 50% від цієї суми.

Цей штраф не стосується ФОП на 1-й і 2-й групах, адже ви платите фіксовану суму ЄП.

Отримали дохід за незареєстрованим КВЕД

На спрощеній системі можна отримувати дохід лише за тими видами діяльності, які зареєстрували в держреєстратора і внесли до реєстру платників ЄП.

У Податковому й Адміністративному кодексах не прописано відповідальність за ведення діяльності за КВЕДами, не зазначеними в облікових даних у реєстрі платників ЄП. Але на практиці якщо ФОП отримує доходи за видами діяльності, які не вніс до реєстраційних даних, це визнають його доходом як фізособи (п. 177.6 ПКУ). І обкладається він 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й 1,5% військового збору (3% на період військового стану або НС згідно із законопроектом   №7432).ФОП чи ТОВ - що краще у 2023 році

Може бути так: ФОП зареєстрував КВЕД у держреєстратора, але не вніс його до реєстру єдинників і отримує за ним дохід. Це порушення умов роботи на спрощеній системі, підприємець має самостійно сплатити з такого доходу єдиний податок за ставкою 15% і перейти на загальну систему (пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ).

Перевищили річний ліміт доходу в 2023 році

Підприємці на спрощеній системі можуть заробити за рік чітко лімітовані суми:

Група ЄП Дозволений об'єм доходу на рік
1-а 1 118 900 грн
2-а 5 587 800 грн
3-я 7 818 900 грн

Заробили більше — із суми, що перевищує ліміт, треба сплатити 15% ЄП (п. 293.4 ПКУ).

Після цього ФОП 1–2-ї груп можуть перейти на «старшу» групу, а от із 3-ї можливий перехід лише на загальну систему. Коли: з наступного кварталу після перевищення.1 група ФОП 2023: вимоги, ліміти доходу, дозволені види діяльності

ФОП порушив правила роботи на ЄП

Якщо ФОП отримує заборонений на спрощеній системі дохід, така виручка оподатковується підвищеною ставкою ЄП — 15%.

До якого доходу застосовують підвищену ставку ЄП:

  1. Отриманого ФОП 1–2-ї груп від ведення діяльності, забороненої для цих груп.
  2. Від негрошових розрахунків, таких як бартер, взаємозалік тощо.ФОП 2 група: зміни у 2023 році, ліміт доходу, податки та звіти
  3. Отриманого від заборонених для всіх єдинників видів діяльності.
  4. Який ФОП 1–2-ї груп отримали за не зареєстрованими в реєстрі єдинників кодами КВЕД.

ФОП на загальній системі не сплатив ПДФО

Підприємець-загальносистемник щокварталу сплачує авансові платежі з ПДФО після закінчення кварталу. Потім після завершення року підраховує чистий дохід і платить остаточну суму ПДФО до 19 лютого. А ще раз на рік платить 1,5% ВЗВійськовий збір із чистого доходу.

Отже, якщо вчасно не платили авансові платежі або ПДФО й ВЗ за рік, буде штраф (п. 125.1 ПКУ):

  • 10% від несплаченої суми, якщо затримали сплату до 30 календарних днів включно, обчислюємо від останнього дня сплати;
  • 25% від несплаченої суми в разі затримки більш як на 30 календарних днів.
  • повторно протягом 1095 календарних - на рівні 50 % від величини податкових платежів, які підлягають та повинні нараховуватися та сплачуватись до складу бюджету;
  • у третє та більше ніж за період 1095 календарних днів - на рівні 75% від величини податкових платежів, які підлягають та повинні нараховуватися та сплачуватись до складу бюджету.

Пеня. Якщо затримали сплату більше ніж на 90 днів, з 91-го дня маєте сплатити пеню в розмірі 100% річних облікової ставки НБУ за кожен день затримки, якщо погашаєте заборгованість самі.

Якщо штрафні санкції нарахує ДПС — 120% річних облікової ставки НБУ за кожен день затримки починаючи з першого дня прострочення. Все про ФОП на 3 групі у 2023 році

Не подали декларацію про доходи

ФОПФізична особа — підприємець на ЗСЗагальна система оподаткування декларацію про майновий стан і доходи подає раз на рік протягом 40 днів після закінчення року. За неподання або подання із запізненням штраф 340 грн. (ст.120.1 ПКУ)

Якщо порушення повторилося протягом звітного року – сума штрафу збільшиться до 1020 грн. (ст.120.1 ПКУ).

Адміністративна відповідальність може настати за ст. 163-1, 163-2, 163-4 КУпАП.

Загальносистемник занизив дохід у декларації

Якщо занизили чистий дохід у декларації про майновий стан і доходи й недоплатили ПДФО й ВЗВійськовий збір, а податкова виявила це, вона донарахує податки й накладе штраф 25% від заниженої суми.

Якщо порушення повториться протягом 1095 днів, штраф буде 50% від суми недоплати.

Порушення та штрафи стосуються ФОП на єдиному податку та на загальній системі.

Не сплатили ЄСВ

Єдинники сплачують ЄСВ від мінімалки, а загальносистемники — від чистого доходу.

Строк сплати: до 19-го числа місяця, що настає за кварталом. 

За квартал Граничний строк сплати ЄСВ в 2023 році
I 19 квітня 2023 року
II 19 липня 2023 року
III 19 жовтня 2023 року
IV 19 січня 2024 року

Розмір мінімального платежу з ЄСВ у 2023 році — за квартал:

  • з 01.01.2023 до 01.12.2023 - 4422 грн.(1474 грн/міс)

Якщо не сплатили внесок або сплатили несвоєчасно, штраф буде 20% суми недоплати і пеня в розмірі 0,1% суми недоплати ЄСВ за кожен день прострочення.

Наприклад, за І квартал 2023 року останній день сплати ЄСВ – 19 квітня. Але ЄСВ 4422 грн. перерахували лише 30 квітня. У цьому випадку штраф - 884,4 грн (4422 грн × 20%), пеня 44,22 грн (4290 грн × 0,001 × 10 днів).

Якщо штраф із ЄСВ донараховує податкова, він становить 10% суми внеску за кожен повний або неповний звітний період, але не більше 50% суми ЄСВ.

За ЄСВ немає строків давності нарахування, застосування і стягнення недоплати, штрафів і пені.

Підприємця-загальносистемника можуть оштрафувати за неповну й несвоєчасну сплату авансових платежів за ст. 1651 КпАП, на скільки — залежить від розміру недоплати:

  • заборгованість до 5100 грн — оштрафують на 680–1360 грн;
  • борг понад 5100 грн — штраф від 1360 до 2040 грн.

Якщо порушення повториться протягом року, штраф накладають повторно, від 2550 до 5100 грн.

Не подали звіт із ЄСВ

Звіт із ЄСВ (форма Д5) слід подавати раз на рік до 9 лютого. Прострочите подання — доведеться сплатити штраф 340 грн (п. 7 ч. 11 ст. 25 ЗУ «Про ЄСВ»).

Ще може бути адмінштраф (165-1 КпАП):

  • від 510 до 680 грн — за перше порушення;
  • від 680 до 850 грн — за повторне протягом року.

Не подали розрахунок № 1ДФ 

Коли виплачуєте дохід фізособі, ви стаєте її податковим агентом, один із ваших обов'язків — подати розрахунок за формою № 1ДФ протягом 40 днів після закінчення кварталу, в якому нарахували чи виплатили дохід.4-а група ЄП: ФОП-фермери в 2023 році

Вас оштрафують на 1020 грн, якщо взагалі не подали розрахунок 1ДФ або подали, але із запізненням, не повністю вказали відомості, надали недостовірні дані чи наробили помилок, через які зменшилося чи збільшилося зобов'язання з ПДФО чи ВЗ.

Якщо протягом року порушення повторяться, штраф буде вже 2040 грн (п. 119.2 ПКУ).

Штрафи не застосовують, якщо подаєте новий звітний або уточнюючий розрахунок за результатами перерахунку зобов'язань (п. 169.4 ПКУ).

Якщо виправили помилки й виявилося, що недоплатили ПДФО або ВЗ, додатково треба сплатити штраф — 25% від суми недоплати. Якщо помилка повториться протягом 3 років, штраф буде вже 50% суми недоплати, у третьому й наступних випадках — 75% недоплати (п. 127.1 ПКУ).

Якщо неправильно порахували дохід і занизили ПДФО, виявили це через 90 днів — доведеться сплатити ще й пеню.

Самостійно виправляєте помилки у звітності

Помилки у звітності може знайти податкова або сам підприємець. Якщо помилку знайшли ви, розмір штрафу залежить від того, яким чином виправляєте:ЄСВ у 2023 році: податкові ставки, мінімальний та максимальний розмір податку

  1. Подали уточнюючу декларацію окремим документом. Тоді штраф буде 3% від суми недоплати. Недоплату і штраф треба внести до подання уточнюючої декларації.
  2. Виправити помилки, врахувати недоплату й відобразити суму недоплати можна в поточній декларації з цього податку. І сплатити суму недоплати й штраф у розмірі 5% від суми недоплати разом із поточним зобов'язанням із цього податку.

ФОП не має первинних документів

Ви зобов'язані зберігати первинні документи, що підтверджують цифри у звітності, не менш 1095 днів від дня подання декларації, в якій їх використовували (ст. 44 ПКУ).

Якщо не виявиться оригіналів первинних документів, які підтверджують суми в книзі обліку чи декларації, буде штраф 1020 грн, наступного разу оштрафують уже на 2040 грн.

Не подали форму 20-ОПП

Підприємці подають повідомлення за формою 20-ОПП щоразу, коли з'являється майно, яке використовують у госпдіяльності, мова про нерухомість, обладнання, автотранспорт тощо.

Подається повідомлення упродовж 10 календарних днів з дати оформлення договору купівлі-продажу, оренди чи іншого документа на право володіння, користування чи розпорядження об'єктом (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 119.11).Зміни для ФОП у 2023 році та рекомендації щодо організації ефективної діяльності

Якщо відбулися зміни з об'єктом, за яким уже подавали повідомлення, форму з новими даними треба подати протягом 10 днів від дати змін.

За неподання чи подання із запізненням повідомлення 20-ОПП підприємців штрафують на 340 грн (юросіб на 1020 грн), за повторне порушення протягом року — на 680 грн, у юросіб 2040 грн. Такий самий штраф буде, якщо подали повідомлення з помилками, вказали неповну інформацію.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки