4-а група ЄП: ФОП-фермери

15 листопада 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Умови роботи, звітність, податки, використання РРО, як перейти на спрощену систему та відмовитися від неї.

4-а група ЄП: ФОП-фермери

Зобов'язані дотримувати умов

Працювати на 4-й групі можуть не тільки юрособи-сільгосптоваровиробники, а й підприємці-фермери, і вони зобов'язані відповідати таким вимогам (пп. «б» п. 4 п. 291.4 ПКУ):

Фермерські господарства. Члени таких господарств мають бути родичами і членами однієї сім'ї, а це: чоловік, дружина, діти, батьки, брати і сестри, рідні та двоюрідні, бабусі, дідусі, тітки і дядьки та ін. (ст. 3 СКУ).

Голову фермерського господарства визначають договором (декларацією — використовується при створенні ФГ однією особою) про створення такого господарства, голова і реєструється ФОП (ч. 3 ст. 81 ЗУ «Про фермерські господарства»).

Типова форма договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства

Можна вирощувати, переробляти і продавати власну сільгосппродукцію (групи 1–24 УКТ ЗЕД).

Вирощувати сільгосппродукцію за місцем своєї податкової адреси, продавати — без обмежень щодо місця розташування землі, яка перебуває в користуванні ФГ (п. 2921.1 ПКУ). Але ви можете використовувати землі, які перебувають у вашій власності, так і в користуванні (приміром орендовані, а вони точно знаходяться не за податковою адресою ФОП.

А от площа сільгоспугідь або земель водного фонду у власності чи користуванні членів фермерського господарства має бути не менше 2 і не більше 20 га. На всі ділянки у вас мають бути документи, що підтверджують право власності або користування.

ФОП-фермерам заборонено наймати працівників за трудовими договорами. Тобто членами фермерського господарства не можуть бути наймані працівники — лише члени сім'ї без оформлення відносин. А от прямої заборони на співпрацю за договорами ЦПХ немає.

Як зареєструватися

Нові ФОП. Щоб працювати на 4-й групі, вам треба подати заяву про застосування спрощеної системи разом із документами на реєстрацію ФОП або до кінця місяця реєстрації (пп. 298.8.5 ПКУ). Єдинником ви будете вважатися з дня реєстрації ФОП.

Як зареєструватися підприємцем

Якщо ви вже зареєстровані підприємцем і вирішили перейти на 4-у групу ЄП, зробити це можете на початку року, заяву про застосування спрощеної системи, декларацію й додаток треба подати до 20 лютого (пп. 298.8.1 ПКУ).

Якщо переходите на 4-ту групу з інших груп ЄП, маєте відповідати критеріям. І у вас не повинно бути заборгованості з податків на момент подання заяви про перехід.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування — 2019

Скільки й коли платити ЄП

У ФОП-фермерів об'єкт оподаткування — земельні площі, база оподаткування — нормативна грошова оцінка землі з урахуванням коефіцієнта індексації (п. 2921.1 ПКУ).

Розмір ставок ЄП з одного гектара залежить від категорії й розташування сільгоспугідь або земель водного фонду (п. 293.9 ПКУ):

Ви самостійно обчислюєте ЄП станом на 1 січня по кожній ділянці й сплачуєте раз на квартал, протягом 30 календарних днів після закінчення.

  • за I кв. — 10%, до 30 квітня;
  • за II кв. — 10%, до 30 липня;
  • за III кв. — 50%, до 30 жовтня;
  • за IV кв. — 30%, до 30 січня.

Коли перший раз платити ЄП новим ФОП і тим, хто перейшов на 4-у групу. Протягом 30 календарних днів після закінчення кварталу, у якому вони стали єдинниками (пп. 295.9.3 ПКУ).

Куди сплачувати ЄП: до місцевого бюджету за місцем розташування ділянки (пп. 295.9.8 ПКУ). Реквізити для сплати шукайте в кабінеті платника, у розділі меню «Стан розрахунків з бюджетом». 

Декларація з ЄП

Звітний період для 4-ї групи — календарний рік, декларацію з ЄП треба подавати раз на рік. За 2019 рік треба подати до 20 лютого 2020-го.

Перший податковий період для нових ФОП-фермерів починається з першого числа місяця, у якому зареєстрували ФОП (п. 294.4 ПКУ).

А перший раз після реєстрації на 4-й групі подати звітність треба протягом 20 календарних днів із дня подання заяви про застосування спрощеної системи (абз. 7 пп. 298.8.1 ПКУ).

Що подаєте: загальну декларацію й додаток № 1 до неї «Відомості (довідка) про наявність земельних ділянок». Здаєте в податкову, у якій перебуваєте на обліку як ФОП.

Декларація з ЄП для 4-ї групи

Якщо у звітному році відбулися зміни й площа земельної ділянки, угідь зменшилася або збільшилася, бо ви набули чи втратили право власності або використання, вам треба (пп. 295.9.5 ПКУ):

  1. Уточнити суму податкового зобов'язання з дати, коли зміни відбулися, до останнього дня року.
  2. Подати уточнюючу декларацію. Указати інформацію: площу ділянки, наявність земельних ділянок та їхню нормативну грошову оцінку. Строки подання: протягом 20 календарних днів місяця, який настає за звітним періодом.

Якщо здаєте сільгоспугіддя або землі водного фонду в оренду, їхню площу ви мате враховувати у своїй декларації.

Куди подавати декларацію: до податкової за вашим місцезнаходженням і за місцем розташування ділянки.

А за неподання звітності податківці можуть анулювати реєстрацію ФОП 4-ї групи ЄП (пп. 5 п. 299.10 ПКУ).

Як платити ЄСВ

ФОП-фермер сплачує ЄСВ за себе і не зобов'язаний сплачувати внесок за членів фермерського господарства. Вони мають робити це самостійно, щоправда, лише якщо не є платниками ЄСВ на інших підставах (оформлені як ФОП і сплачують внесок за себе, є найманими працівниками і ЄСВ за них сплачує роботодавець).

База нарахування — фермерський дохід, максимальна сума, з якої треба сплатити ЄСВ, — 15 мінімалок, це 62595 грн у 2019 році.

Якщо людина не одержувала дохід, ЄСВ усе одно сплатити зобов'язана в сумі не менше мінімального платежу — 22% від мінімальної зарплати, у 2019 році це 2754,18 грн на квартал.

Як платити: нараховується внесок щомісяця, сплачувати можна раз на квартал, включно до 19-го числа місяця, що настає за кварталом.

За законом можуть не платити ЄСВ пенсіонери, які отримують пенсію за віком / достроково на пільгових умовах, і підприємці з інвалідністю (консультація в ЗІР, підкатегорія 301.04). Це стосується і ФОП-фермерів і членів фермерського господарства.

Звітувати зі сплачених сум ЄСВ треба раз на рік, за 2019 рік подати звіт із ЄСВ за формою № Д5 треба до 10 лютого 2020 року включно.

Для 4-ї групи в рамках програми підтримки фермерських господарств із 01.01.2020 р. почне діяти пільговий порядок сплати ЄСВ для ФОП-фермера і членів фермерського господарства — доплата ЄСВ за рахунок держбюджету протягом 10 років.

Земельний податок

Якщо ФОП-єдинник використовує землю в госпдіяльності, земельний податок він не платить і звітність із нього не подає (п. 297.1 ПКУ).

А от якщо земельні ділянки в сільгоспдіяльності не використовуються, платити земельний податок потрібно.

Як підприємці платять земельний податок

Так, якщо у вас є земельна ділянка на 25 га і ви використовуєте 20 га в сільгоспвиробництві, — земельний податок за 20 га не платите, а за 5 га — платите.

Вам треба подати до ДПС за місцезнаходженням ділянок копію свідоцтва про право власності або користування ділянкою (консультація в ЗІР, підкатегорія 112.04).

Також ФОП-фермери звільнені від рентної плати за спецводокористування (п. 5 п. 297.1 ПКУ).

Використання РРО

Як і решта єдинників, ФОП 4-ї групи не використовують РРО, якщо протягом року не перевищили ліміт доходу в 1 млн грн (п. 296.10 ПКУ).

А з 1 січня 2021 року зобов'язані будуть використовувати РРО без прив'язки до доходу.

Як ФОП використовувати РРО в 2020 році

Якщо залишаєте 4-ту групу

Якщо ФОП не відповідає умовам перебування на 4-й групі, він зобов'язаний сплатити 25% річної суми ЄП за кожний квартал перебування на 4-й групі й перейти на 3-ю групу або на загальну систему.

Заяву про перехід треба подати не пізніше 20-го числа місяця, який настає за місяцем, коли критеріїв роботи на 4-й групі фермер не дотримав (пп. «б» п. 4 п. 291.4 ПКУ).

Як змінити групу єдиного податку

Якщо нічого не порушували, а вирішили змінити групу або систему оподаткування добровільно, подаєте заяву про перехід. Але обов'язково треба сплатити ЄП, розрахований виходячи з 25% річної ставки ФОП, за кожен квартал роботи на 4-й групі (пп. 298.8.7 ПКУ). Конкретні строки подання не прописані.

Повторно зареєструватися на 4-й групі ЄП такий підприємець зможе лише через два календарних роки після переходу (пп. 298.8.8 ПКУ).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки