ФОП — виконавці за ЦПД і наймані працівники

29 січня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Стаття для підприємців — виконавців за договорами ЦПХ, які вважають, що мають такі самі права, як наймані працівники.

ФОП — виконавці за ЦПД і наймані працівники

Через те, що «роботодавці» замість трудових договорів укладають цивільно-правові, з'явилася категорія підприємців, які вважають себе найманими працівниками з усіма належними їм правами, але такими не є.

Як це відбувається

Людина приходить влаштовуватися на роботу, її офіційно оформляють за договором, але не трудовим, а цивільно-правовим. У чому різниця: працівника за трудовим договором оформляють у штат, а за ЦПДЦивільно-правовий договір ви сторонній виконавець, така співпраця законна. Якщо будете виконувати КЗпПКодекс законів про працю України найманого працівника — це ризик для вашого роботодавця.

Часто умова співпраці — зареєструватися ФОП, або якщо у виконавця вже відкритий ФОП, із ним укладають договір ЦПХ як із підприємцем. Він несе ризики, пов'язані з виконанням зобов'язань за договором, а ще має сплачувати за себе податки й подавати звітність.

Непорозуміння починаються, коли такий виконавець вважає себе працівником, особливо, якщо йому доводиться виконувати трудові обов'язки, але на папері таким не є, й дія КЗпП на нього не поширюється. Хоча при перевірці ваші відносини з замовником можуть визнати трудовими. 

Договори ЦПХ з фізичними особами

Ознаки трудових відносин

Чим же відрізняється цивільно-правовий договір від трудового? Якщо коротко:

Цивільно-правовий договір. Із вами уклали договір на виконання конкретних робіт або надання послуг. У договорі прописано завдання, строки його виконання, результат, який від вас розраховує отримати замовник. Ви працюєте за власним графіком і можете не підпорядковуватися графіку й режиму роботодавця.

Договір ЦПХ з підприємцем

Трудовий договір. За трудовим договором людина регулярно виконує обов'язки з урахуванням посади й кваліфікації. Договір може бути строковим або безстроковим. Ви працюєте за графіком, дотримуєтеся режиму і графіка роботи.

Як підприємцю оформити працівника

Але головне ось що: за працівника відповідає роботодавець, а виконавець за ЦПД самостійно несе ризики, пов'язані з виконанням зобов'язань за договором. ФОП відповідає за своїми обов'язками, пов'язаним з госпдіяльністю, усім своїм майном (ст. 52 ЦКУ).

Оплата за роботу

Строки виплати винагороди прописують у договорі, наприклад так: «протягом п'яти днів після підписання акта приймання-передачі». Суми за актами можуть бути різними, адже передбачається, що ви виконуєте різні завдання і в різному обсязі. Тобто за ЦПД оплату ви отримуєте за результат, а не за процес роботи.

Тому не варто очікувати, що вам платитимуть зарплату двічі на місяць, як найманому працівнику. У вас не зарплата, а винагорода.

І ваші права ніхто не порушує, коли ви отримуєте оплату раз на місяць або навіть рідше.

Також замовник не порушує ваші права, коли не оплачує роботу у вихідний, святковий (неробочий) день у подвійному розмірі. Адже ви не найманий працівник, а виконавець, і свої завдання за договором виконуєте в зручний для вас час, навіть якщо це вихідний — для вас важливий результат.

Співробітник може вибирати компенсацію за роботу у вихідний (ст. 72 КЗпП) — гроші чи день відпочинку, а ви ні, адже ви працюєте не за графіком.

Компенсація за відпустку

Кожному найманому працівнику передбачена щорічна оплачувана відпустка, незалежно від того, працює він на великому підприємстві чи його роботодавець — ФОП.

Якщо людина у відпустку не ходила, то при звільненні їй виплатять компенсацію (ст. 24 ЗУ № 504).

А от виконавець за договором ЦПХ, чи це звичайна фізособа, чи ФОП, на оплачувану відпустку претендувати не може. Ви можете відпочивати, коли забажаєте, але за свій рахунок.

Не маєте права на компенсацію при звільненні, адже звільнити можна найманого працівника, а ви таким не є. З вами можуть розірвати договір, якщо не виконуєте свої зобов'язання або якщо завдання за договором виконані.

Якщо ви підприємець 1–2-ї груп, у вас є право не сплачувати ЄП протягом місяця, коли перебуваєте у відпустці. Попередньо про відпустку треба повідомити податкову — подати заяву.

Як підприємцю оформити податкову відпустку

Але з умовою: у цьому місяці ви не повинні отримувати підприємницький дохід.

Приміром, ви на 2-й групі надаєте послуги за договором ЦПХДоговір цивільно-правового характеру іншому ФОП на єдиному податку, написали в ДПС заяву про звільнення від сплати ЄП на час відпустки. Так ось, у цей місяць ви не повинні отримувати оплати від замовника.

Хто оплатить лікарняний

Перші п'ять днів лікарняного співробітнику та виконавцю за договором ЦПХ оплачує роботодавець/замовник (абз. 2 ч. 2 ст. 22 ЗУ № 1105, постанова КМУ № 440). Але мова йде про фізосіб, які не зареєстровані підприємцями.

А якщо роботодавець/замовник не виплачує лікарняних, його можуть оштрафувати на 10 мінімалок, у 2020 році це 47230 грн.

Допомогу за решту днів хвороби платить Фонд соцстраху.

Лікарняний підприємця

Підприємець перші п'ять днів хворіє за власний рахунок, якщо хворієте довше  — допомогу за решту днів хвороби вам виплатить Фонд соцстраху. Як підприємець, ви сплачуєте ЄСВ, а отже, маєте право на одержання виплат від Соцстраху. Якщо є заборгованість, то лікарняні від Фонду не отримаєте.

Якщо хвороба триває 30 календарних днів і довше, а ви на 1-й або 2-й групі єдиного податку (без найманих працівників), ви звільняєтеся від сплати ЄП на час хвороби (п. 295.5 ПКУ). У вас має бути лікарняний листом, а заяву до податкової треба подати відразу після хвороби.

Якщо в цей період до вас на рахунок надійдуть гроші за договором ЦПХ, це підтвердження, що діяльність вели. А отже, і звільнення від сплати ЄП скасовується.

Декрет у підприємця

Право на декретні. ФОП, які сплачують ЄСВ, мають право на одержання допомоги по вагітності та пологах за рахунок Фонду соцстраху. Алгоритм оформлення ми описали в статті.

Матеріальна відповідальність

Якщо ви маєте справу з матеріальними цінностями та грішми і при виконанні роботи завдали шкоди майну замовника, — будете відповідати, якщо така відповідальність прописана у вашому договорі.

ФОП-виконавець матеріальної відповідальності не несе, а відшкодування збитків може бути у вигляді пені, штрафів, відшкодування повної вартості (ч. 3 ст. 22, ст. 906 ЦКУ). Зважайте на це, коли підписуєте договір.

Як ФОП ви надаєте за договором ЦПХ послуги й маєте справу з грішми та іншими цінностями.

З найманими працівниками укладають договір про повну матеріальну відповідальність, але його можна оформити з обмеженим переліком працівників (Постанова № 447/24).

А от із виконавцем за ЦПД укласти договір про повну матвідповідальність не можна, але можна в договір про надання послуг включити пункт про відшкодування збитків. І ви відповідатимете своїми коштами, якщо втратите гроші чи замовлення, пошкодите посилку тощо.

У найманого працівника доведений збиток утримують із зарплати, суму не більше 20% зарплати, в особливих випадках — 50%, працівник відшкодовує реальний збиток, а от за договором ЦПХ з вас можна отримати повне відшкодування збитків. І надто якщо згадати, що за своїми підприємницькими зобов'язаннями ви відповідаєте всім своїм майном (ст. 52 ЦКУ).

Строк відшкодування може бути прописаний «за узгодженням сторін» або конкретні дати.

Підприємницькі податки

Історія, з якою стикаються наші читачі. Людина відкриває ФОП, працює за договором ЦПХ, її підприємця веде бухгалтер, а сам ФОП навіть не в курсі, які податки сплачуються й звіти подаються.

Потім контракт закінчується, людина продовжує залишатися підприємцем, але податки не платить, звітність не подає. Виникає заборгованість.

Як сплачувати та звітувати з ЄП:

Групи ЄП 1-я 2-я 3-я
Єдиний податок 210,20 грн (10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб) 944,6 грн (20% від мінімалки) 5% від доходу — неплатники ПДВ, 3% від доходу — платники
Періодичність сплати  Раз на місяць Раз на квартал 
Штраф за несплату 105,10 грн (50% місячного платежу) 472,30 грн (50% місячного платежу) Заборгованість менше 30 днів — штраф 10% від суми заборгованості з ЄП;
більше 30 днів — 20%.
Подання декларації з ЄП Раз на рік Раз на квартал

Пеня нараховується починаючи з 91-го дня після закінчення строку сплати ЄП з розрахунку 100% облікової ставки НБУ, що діє на кожен день.

Групи єдиного податку для ФОП

Також раз на квартал вам треба сплачувати ЄСВЄдиний соціальний внесок, мінімальний платіж — 3117,18 грн, можна платити і щомісячно — 1039,06 грн мінімум. ЄСВ треба сплачувати незалежно від того, веде ФОП діяльність чи ні.

Обов'язково перевіряйте поточний стан розрахунків із податків, якщо у вас є електронний підпис — у кабінеті платника ДПС у розділі «Стан розрахунків з бюджетом» ви можете перевірити сплату ЄП і ЄСВ.

Як підтвердити, що ФОП подавав звітність і платив податки

Можна особисто сходити в податкову та подати заяву про звірку. У заяві вкажіть період, за який проводите звірку, суми, які були нараховані й сплачені за період, що цікавить вас. Для звірки підготуйте квитанцію про сплату або виписку з банку, їх можуть попросити надати.

Якщо у вас є заборгованості, не зволікайте з погашенням, не забувайте — чим довше тягнеться заборгованість, тим більше розмір пені, яка нараховується за кожен день прострочення.

Документи підприємця

Ми вже згадували вище, що винагорода за договорами ЦПХ виплачується згідно з актом приймання-передачі. Таких актів до договору у вас може бути кілька. Обов'язково подбайте, щоб один екземпляр із підписами сторін був і у вас.

Чому це важливо: ФОП-єдинники зобов'язані документально оформляти операції, пов'язані з отримання доходу, а загальносистемники, крім документів, що підтверджують доходи, також повинні мати документи про витрати.

Первинні документи у підприємця

Якщо буде податкова перевірка, контролери мають право вимагати у вас документи, щоб підтвердити дані у звітності (пп. 20.1.6 ПКУ).

До того ж суми доходу в книзі обліку підприємця та декларації повинні підтверджуватися документально.

Окремо про обов'язок вести книгу обліку. Після реєстрації ФОП ви зобов'язані зареєструвати та вести книгу обліку доходів, якщо ви єдинник, і книгу обліку доходів і витрат, якщо ви — ФОП на ЗС.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки