ФОП-єдинники: КВЕДи, витрати, особистий дохід

01 вересня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Розібрали популярні й часті запитання читачів OstApp Journal.

ФОП-єдинники: КВЕДи, витрати, особистий дохід

Зареєстрував ФОП і не веду діяльність

Історія, яка трапляється з недосвідченими підприємцями. Людина зареєструвала ФОПФізична особа — підприємець, але діяльність не веде, і так може тривати місяць, квартал і навіть рік. Через незнання людина не подає звітність і не платить податки, потім дивується штрафу, а ФОП на ЄПЄдиний податок — переведенню на загальну систему.

Якщо ви на 1-й або 2-й групі, сплачувати єдиний податок вам треба щомісяця, навіть за ті місяці, коли діяльність ви не ведете й дохід не отримуєте.

У 2021 році ФОП 1-ї групи могли не сплачувати ЄП та ЄСВ з січня по травень включно, ця преференція була доступна тимчасово через COVID-19.

Є тільки дві причини не платити ЄП, та й то тимчасово — це відпустка або хвороба ФОП, яка підтверджується листком непрацездатності, триває більше 30 або більше календарних днів (п. 295.5 ПКУ).

Лікарняний підприємця

Скористатися цим правом можуть усі, хто працює на 1-й групі, і ФОП 2-ї групи, у яких немає найманих працівників.

Про який строк іде мова про відпуску, то мається на увазі календарний місяць (п. 295.5 ПКУ). 

Як підприємцю оформити податкову відпустку

В обох випадках, щоб отримати звільнення від сплати ЄП, треба подати до податкової заяву.

Також раз на квартал ви зобов'язані платити ЄСВ, мінімальна сума внеску в 2021 році — 3960 грн на квартал, якщо скрутно платити поквартально, можете платити раз на місяць — 1320 грн.

ФОП на 3-й групі платять ЄП, лише якщо отримували підприємницький дохід. ЄСВ платять, навіть якщо доходу немає.

Якщо діяльність ви не ведете, доходу немає, ЄСВ ви все одно сплачуєте. І це стосується всіх ФОП-єдинників.

Подавати декларацію єдинники зобов'язані:

  • 1-а і 2-я групи — раз на рік;
  • 3-тя група — раз в квартал.

Як бути, якщо ви на 3-й групі не отримували дохід у якийсь із кварталів, просто подаєте її з нульовими показниками.

Наприклад, якщо в першому кварталі дохід був, а в другому немає, ви все одно подаєте декларацію за півріччя і вказуєте суми доходу, отримані в I кварталі.

У Додатку 1 для розрахунку ЄСВ показуєте сплачені суми внеску, подаєте його за підсумками року.

ФОП не веде діяльність за деякими КВЕДами

ФОП зареєстрував декілька видів діяльності, але за деякими кодами КВЕД діяльність не веде — це допустимо.

Як зареєструвати новий КВЕД

Не варто хвилюватися й подавати заяву, щоб прибрати цей КВЕД із реєстру єдинників, адже він коли-небудь ще може вам знадобитися. Це нормально, коли у ФОП кілька видів діяльності та за деякими КВЕДами він не отримує доходу протягом кварталу або навіть кількох.

І ще раз нагадаємо, що на єдиному податку ви маєте право отримувати дохід тільки за видами діяльності, які внесли до реєстру платників ЄП. А дохід від незареєстрованних видів діяльності — порушення, ви зобов'язані перейти на загальну систему, а з доходу сплатити 15% ЄП.

Порушення на ЄП: за що можна вилетіти зі спрощеної системи

Зареєстрував ФОП 2-ї групи й того ж місяця отримав дохід

Нові ФОП 1–2-ї груп вважаються єдинниками не з місяця реєстрації, а з наступного. Інакше кажучи, якщо зареєструвалися підприємцем і подали заяву на спрощену систему в листопаді, перший раз платити ЄП маєте за грудень. А в листопаді ви вважаєтеся ФОП на загальній системі.

2-а група єдиного податку

Це означає, що, якщо в цей період ви одержали дохід, вам треба буде сплатити з нього податки як загальносистемнику. Із чистого доходу (доходи мінус витрати), 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб і 1,5% ВЗВійськовий збір. А ще потрібно вести книгу обліку доходів і витрат і використовувати РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)., якщо працюєте з готівкою.

Підприємець отримав непідприємницький дохід

ФОП отримують дохід як звичайні фізособи — за роботу у виборчій комісії, за участь у спортивних чи інших змаганнях. Отож, цей дохід не має жодного стосунку до вашого підприємництва. Ці суми не треба показувати в декларації з ЄП. Додатково сплачувати податки із цих грошей вам не потрібно, адже це вже зробили ваші податкові агенти.

Підприємці на ЗС показують свої доходи фізособи в річній декларації про доходи.

Про доходи фізособи звітують раз на рік, до 1 травня, треба здати декларацію про майновий стан і доходи, у ній ви вказуєте свій дохід як фізособи, який отримали в попередньому році. З деякого доходу до 1 серпня треба сплатити 18% ПДФО й 1,5% військового збору. Так, якщо здаєте квартиру чи іншу нерухомість як звичайна фізособа, цей дохід показуєте в такій декларації.

Витрати на єдиному податку

Як з'ясувалося, не всі знають, що облік витрат на спрощеній системі ФОП без ПДВПодаток на додану вартість не ведеться, і переймаються питанням, як зменшити оподатковуваний дохід на витрати, наприклад на рекламу тощо.

На спрощеній системі оподатковується вся виручка підприємця.

Зменшити дохід на суму витрат на ведення госпдіяльності вам не можна. Ваш оподатковуваний дохід — це гроші, отримані від провадження госпдіяльності. Наприклад, купили товар за 200 грн, продали за 300 грн. До підприємницького доходу включаєте 300 грн.

Окремо скажемо про первинні документи.

ФОП 1–3-ї груп ЄП без ПДВ ведуть облік доходів.

Книга обліку і первинні документи у ФОП у 2021 році

Ці суми мають підтверджуватися перинними документами. У разі перевірки їх вимагатимуть у вас податківці (пп. 20.1.6 ПКУ), тому їх треба зберігати.

Документи вам потрібні, щоб підтвердити, за яким видом діяльності отримали дохід і, отже, за якою ставкою він буде оподатковуватися.

Первинні документи у підприємця

Первинні документи, що підтверджують витрати, — а це документи про придбання товарів, оплату робіт і послуг — для підтвердження даних у звітності вам не важливі, адже єдинники облік витрат не ведуть.

Що стосується документів на товари, вони вам потрібні, щоб підтвердити якість продукції, знадобляться й у спорах із постачальниками.

Перевищив ліміт для використання РРО

Єдинники зобов'язані використовувати РРО після того, як дохід перевищив суму 1 млн 320 тис. грн в 2021 році.

Ця умова не стосується єдинників, які працюють виключно з безготівково, вони не використовують РРО/ПРРО.

Для податківців безготівкові розрахунки — це: оплати з рахунку на рахунок і через відділення банків, через ПТКС, що належать банкам. Оплати платіжними картами не зважають безготівковими.

РРО не застосовують при розрахунках за послуги, які проводяться виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і / або сервісів переказу коштів (п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО»).

Що ФОП-єдинникам треба знати про РРО

Після того як дохід за рік досяг 1 млн 320 тис. грн, якщо ФОП приймає і готівку/картки, він зобов'язаний використовувати РРО. Вас можуть оштрафувати за отримання доходу без використання РРО.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки