Податкова грамотність підприємця

22 квітня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Дохід на єдиному податку, чистий дохід загальносистемника, які документи потрібні, якщо працюєте з готівкою, коли ФОП ­— податковий агент.

Податкова грамотність підприємця

Дохід на єдиному податку

На спрощеній системі до складу оподатковуваного доходу та доходу, який зараховується в ліміт для групи, включається вся виручка, отримана від продажу товарів, надання послуг, виконання робіт.

Витрати не враховуються. Для вас не діє формула «доходи мінус витрати», а сплата податку — з різниці.

Що вважається доходом підприємця-єдинника

Ви не можете зменшити суму доходу на суму витрат на рекламу, РКОРозрахунково-касове обслуговування тощо.

Приміром, якщо ви на 3-й групі отримали за договором 150 тис. грн, це підприємницький дохід, з якого потрібно сплатити 5% ЄП, це 7,5 тис. грн. І байдуже, що для виконання зобов'язань за договором ви понесли витрати.

Для управлінського обліку ви можете рахувати змінні та постійні витрати, але ці суми ніяк не впливають на ваші податкові зобов'язання.

Управлінський звіт про доходи та витрати

Дата одержання доходу — це дата надходження грошей на рахунок або готівки в касу.

Чистий дохід

Підприємці на загальній системі сплачують ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб, військовий збір і ЄСВЄдиний соціальний внесок з різниці між доходами та витратами на ведення діяльності, тобто з чистого доходу.

Доходи мінус витрати дорівнює чистий дохід — ця сума і оподатковується.

Доходи підприємця на загальній системі

На загальній системі вигідно працювати, якщо у вас багато підтверджених витрат: оренда, пальне, оплати постачальникам, зарплати працівникам, реклама тощо.

Дохід у вас виникає на дату надходження грошей. Приміром, ви передали товар покупцю, але оплату він вносить із відстрочкою: до доходу вартість цього товару не включаєте, доки вам не надійдуть гроші.

Які ще документи: працюю з готівкою

Формувати звітність у податкову потрібно на основі сум, підтверджених документами (п. 44.1 ПКУ).

Оформляти документально потрібно угоди, пов'язані з отриманням доходу, а у загальносистемників — ще й документами, які підтверджують витрати.

Документи вам знадобляться, коли до вас із перевіркою прийде податкова. У вас попросять надати документи з обліку доходів, витрат та інших показників, пов'язаних із визначенням об'єктів оподаткування, документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (пп. 16.1.5, п. 85.4 ПКУ).

Не дарма відновлення первинних документів — один з популярних запитів до бухгалтерів.

ФОП, які займаються продажем у роздріб за готівку, без РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)., вважають, що вимога мати документи, що підтверджують дохід, їх не стосується, це не так. Ваші підтвердні документи — це товарний чек або розрахункова квитанція.

Сплата податків, якщо немає доходу

Ми постійно отримуємо запитання: чи треба платити податки, якщо ФОП не веде діяльність і не має доходу.

Якщо ви на 1-й групі. Так, ви платите ЄП, навіть якщо не ведете діяльність і дохід не отримуєте. Це правило роботи на 1-й групі, навіть якщо ви не згодні з цим (п. 293.2 НКУ). Платіж у 2020 році — 210,20 грн на місяць.

Ви на 2-й групі — вам теж треба платити фіксовану суму ЄП за місяці — 944,6 грн, в тому числі, коли не працюєте й не маєте доходу. 

Але для цих груп є можливість узяти податкову відпустку раз на рік і не платити ЄП. Як оформити, ми писали в статті «Податкова відпустка ФОП».

На час карантину в 2020 році від сплати ЄП 1–2-гу групи не звільняли, але місцеві ради в деяких населених пунктах ухвалили рішення звільнити ФОП, діяльність яких припинено через карантин, від сплати ЄП.

Також обіцяють не штрафувати за несвоєчасну сплату єдиного податку з 1 березня по 31 травня (ЗУ № 533-IX).

Як платити податки в період карантину

3-я група ЄП. Платите ЄП у вигляді відсотка від доходу. За квартали, у яких доходу немає, нічого не платите, але декларацію з ЄП подаєте, просто з нульовими показниками.

ЄСВ платите в будь-якому разі, навіть якщо немає доходу.

ФОП-загальносистемники сплачують податки з чистого доходу. Тож якщо не працюєте й доходу немає або витрати перевищують доходи, то ПДФО й ВЗ не платите.

Але це не стосується ЄСВ — цей внесок усе одно треба платити, щонайменше мінімальний платіж, 1039,06 грн на місяць, коли не було доходу або ви в мінусі.

Можуть не сплачувати ЄСВ підприємці-пенсіонери за віком та особи з інвалідністю.

В період карантину усі ФОП звільнені від сплати ЄСВ за себе за березень і квітень.

Рахунок для бізнесу

Для підприємницьких розрахунків відкриваєте рахунок для бізнесу, для особистих — використовуєте рахунок фізособи.

Як працювати з рахунком ФОП

З рахунку ФОП ви переказуєте гроші на картку фізособи й вільно розпоряджаєтеся своїм доходом.

Гроші, які надходять як оплати/передоплати від клієнтів і контрагентів, включаєте до свого оподатковуваного доходу.

Банківська виписка підтверджує доходи й витрати з рахунку.

Не можна використовувати особисті рахунки для підприємницьких розрахунків, але насправді так робить багато хто з підприємців. Повз касу приймають платежі, просять скинути оплату на картку.

Податківці не стежать за рухом грошей на ваших рахунках, але можуть отримати доступ до цієї інформації за рішенням суду. А от фінмоніторинг може заблокувати операції, які здаватимуться підозрілими.

Фінмоніторинг: які операції СПД банки вважають підозрілими

Підприємці можуть платити податки зі своєї картки фізособи.

А от щодо витрат на особисті потреби — податківці говорять, що гроші з рахунку ФОП витрачати можна після сплати всіх податків.

Коли ФОП — податковий агент

Підприємець виступає податковим агентом для фізосіб, яким виплачує дохід: це наймані працівники й контрагенти-фізособи, які надають вам послуги або виконують для вас роботи за договором (пп. 168.1.1 ПКУ).

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір

Ваш обов'язок — нарахувати й сплатити із суми винагороди 18% ПДФО і 1,5% військового збору (п. 176.2 ПКУ). Сплатити податки треба під час виплати доходу (пп. 168.1.1 ПКУ).

Показати суму виплати й податки у звіті 1ДФ.

Якщо орендуєте магазин, склад або офіс у фізособи, ви також вважаєтеся її податковим агентом.

А якщо контрагент теж підприємець. У такому разі податки він платить сам за себе, але податківці наполягають, що ви маєте показувати виплату на користь такого контрагента в податковому розрахунку 1ДФ.

Вирішите не подавати 1ДФ щодо контрагентів-ФОП, можете спиратися на судову практику, наприклад, рішення Вищого адмінсуду України від 08.06.2016 року № К/800/51452/14.

Що перевіряють податківці під час перевірки

Перевірки бувають камеральні, документальні: виїзні, планові й позапланові.

У нас є ціла стаття на цю тему.

Податкова перевірка у підприємця

Камеральна перевірка проводиться дистанційно, податківці відстежують:

  • своєчасність подання звітності СПД за себе й за співробітників;
  • сплату податків і зборів: відповідність задекларованим сумам доходу, своєчасність сплати тощо.

Документальна планова перевірка у ФОП може тривати 10 робочих днів.

Що можуть перевірити:

  • сплату податків і зборів, подання звітності за себе й працівників;
  • первинні документи: документи, пов'язані з нарахуванням і сплатою податків, — ті, що підтверджують ваші доходи й витрати (для ФОП на загальній системі), як ведете книгу обліку, КОРОКнига обліку розрахункових операцій. тощо.  Коли якихось документів на момент перевірки немає в наявності, у вас є право надати їх пізніше — протягом 10 робочих днів з дати, яка йде за днем отримання акта перевірки (консультація в ЗІР, підкатегорія 136.06);
  • дотримання валютного законодавства у ФОП, які мають справу з валютною виручкою.

Не лише Держпраці, а й податківці можуть перевірити документи щодо найманих працівників — чи подавали повідомлення про прийняття на роботу, чи оформлені трудові відносини.

А ще в ході зустрічної перевірки податківці можуть перевіряти ваших контрагентів і запитувати у вас документи щодо роботи з ними. З таким самим запитом можуть прийти і до ваших контрагентів і запитати документи стосовно роботи з вами.

Ось які порушення знаходять при перевірках ФОП. 

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки