Призупинити діяльність, закрити ФОП, повернутися на спрощену систему

20 грудня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

За мотивами популярних і часто повторюваних запитань читачів розповідаємо, як бути, коли ФОП не веде діяльність або пішов зі спрощеної системи, а потім захотів повернутися.

Призупинити діяльність, закрити ФОП, повернутися на спрощену систему

Як призупинити діяльність ФОП

Часта історія, коли людина відкриває ФОПФізична особа — підприємець, працює кілька місяців і вирішує діяльність призупинити. Але це не має сенсу, бо вам усе одно треба як мінімум платити ЄСВЄдиний соціальний внесок.

Податкова автоматично не закриває ФОП, який не сплачує податки й збори та не здає звітність.

Навіть якщо ви не працюєте та не отримуєте дохід, ви зобов'язані сплачувати ЄСВ — і на спрощеній, і на загальній системі, принаймні платіж у мінімальному розмірі — 2754,18 грн на квартал у 2019 році. А якщо ви на 1-й або 2-й групі, вам треба ще й щомісячний платіж сплачувати. Також маєте подавати звітність.

ФОП-єдинники: КВЕДи, витрати, непідприємницький дохід

Ще один поширений кейс. ФОП їде за кордон, йде працювати найманим працівником, підприємницьку діяльність не веде. Для себе він вирішив, що діяльність припинена, але тим часом за весь період його відсутності накопичується заборгованість із ЄСВ, штраф, росте пеня. Діяльність не ведеться, але борги зростають.

Хочемо нагадати, що розстрочки зі сплати заборгованості з ЄСВ немає, і нікого не обходитиме, що у вас немає грошей погасити внесок, штраф і пеню.

Ви не можете прийти до держреєстратора і просити призупинити діяльність — така опція не передбачена. Рекомендуємо закрити ФОП, який не використовується.

Алгоритм закриття ФОП

У нас у журналі є детальна стаття про закриття ФОП, але ви все одно просите розповісти алгоритм дій. Якщо коротко, ось чек-лист.

Як закрити ФОП

Подати заяву держреєстратору. Зробити це можна особисто, через посередника або онлайн через сервіс «Онлайн-будинок юстиції». За законом заяву розглядають протягом одного робочого дня, і держреєстратор вносить до реєстру запис про припинення діяльності.

Якщо підете до держреєстратора особисто, можете попросити документ, що підтверджує закриття, з печаткою та підписом. Статус свого ФОП можна відстежувати на сайті Мін’юсту.

З моменту реєстрації припинення діяльності вам припинять нараховувати податкові зобов'язання.

Коли знімуть із обліку в податковій. Дата отримання від держреєстратора відомостей про припинення підприємницької діяльності — це дата зняття з обліку в податковій.

Єдинників мають виключити з реєстру платників єдиного податку автоматично. Але цього можуть не зробити, обов'язково перевіряйте. У деяких податкових досі просять окремо подати заяву про відмову від спрощеної системи. Власникам РРО треба подати заяву про анулювання його реєстрації.

Зараз заяву можна подати онлайн через сервіс податкової «Єдине вікно» (код форми — F/J 0102003).

Наступний етап — подати ліквідаційну звітність у податкову за період роботи до закриття та сплатити податки.

Строк подання:

  1. У єдинників, на думку податкової, — у строки для квартальної звітності: протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу. У формі декларації немає поля для відмітки «ліквідаційна», тому подаєте декларацію зі статусом «звітна». У будь якому випадку не затягуйте з поданням звітності.
  2. Підприємець на загальній системі. Подає декларацію про майновий стан і доходи, в тому числі Додаток Ф2. На це приділяється 30 календарних днів із дати припинення діяльності.

Звіт із ЄСВ № Д5 подається з відміткою «ліквідаційний».

Звіт із ЄСВ у підприємця

Заплатити податки і заборгованість, якщо є. Із ЄСВ, єдинникам — із ЄП, загальносистемникам — із ПДФО й військового збору. 

Будьте пильні зі сплатою податків за останній місяць роботи. Якщо подали заяву в останній день місяця, запис до реєстру могли внести на початку наступного місяця. А отже, за цей місяць вам потрібно сплатити ЄСВ. Обов'язково перевірте дату запису припинення діяльності в реєстрі.

Звірка з податків. Уважно поставтеся до цього, адже колишні ФОП отримують повідомлення від податкової про заборгованість і штрафи з підприємницьких податків.

А ще, якщо ви вирішите повторно зареєструватися ФОП, вас не зареєструють через податкову заборгованість.

Як підтвердити, що ФОП подавав звітність і платив податки

Як перевірити, чи є заборгованість: у кабінеті платника вкладка «Стан розрахунків з бюджетом». Особисто зробити звірку в податковій.

Закрити підприємницькі рахунки в банку. Крайній строк для цього не встановлений. Можете роздрукувати виписку за операціями за останні три роки й попросити менеджера банку поставити печатку й підпис.

Перевірка податкової. Ви можете написати заяву про проведення перевірки, а можете і не писати — це ваше рішення, і примушувати вас ініціювати перевірку інспектор не має права. Але в будь-який момент вас можуть викликати на аудит підприємницької діяльності, втім, можуть і не викликати.

Податкова перевірка у підприємця

Ключ ЕЦП. Не поспішайте блокувати електронний підпис. Він знадобиться вам для підписання ліквідаційних звітів. І для того, щоб переглядати дані в кабінеті платника. Також ви можете використовувати його як звичайна фізособа, для доступу до різних державних сервісів.

До того ж ви можете захотіти зареєструвати ФОП повторно, а з ЕЦП це можна зробити онлайн.

Ключ ЕЦП: отримання, продовження, скасування

Не бажаєте закриватися — змініть групу

Якщо ви на 1–2-й групі, тимчасово не збираєтеся використовувати ФОП, але закриватися не хочете, можете перейти на 3-ю групу. Тоді ЄП ви платити не будете, тому що на цій групі податок сплачується у вигляді відсотка від доходу.

Як змінити групу єдиного податку

А от щоквартальний платіж із ЄСВ вам доведеться сплачувати. Можна перейти на загальну систему, але загальносистемники також зобов'язані сплачувати ЄСВ, як мінімум 22% від мінімалки, якщо немає чистого доходу.

Як дізнатися, що перевели на іншу групу

Часто ФОП, подавши заяву про перехід на нову групу ЄП, переймаються — а чи перевели, чи не загубилася заява, чи правильно заповнив. Податківці не повідомляють про успішне переведення, чекати дзвінків або листів не варто.

Самостійно можете перевірити інформацію в реєстрі єдинників за ІПН та ПІБ, там вказана група.

Або через сервіс OpenDataBot у Telegram, Facebook Messenger, Вайбер — шукати себе треба за 10-значним податковим номером. Серед інших даних зазначена й ваша поточна група.

Якщо в заяві про перехід усе вказали правильно, зміни до реєстру платників ЄП податків вносять у день подання заяви. А з першого числа першого місяця нового кварталу ви будете на новій групі.

Як повернутися на спрощену систему

Підприємця за борги з єдиного податку чи інші порушення перевели на загальну систему. Він хоче закрити ФОП і знову зареєструватися підприємцем на ЄП.

Анулювали реєстрацію єдинника заднім числом: що робити

Повернутися на спрощену систему можна, але не раніше, ніж через рік, навіть якщо закриєте ФОП зараз.

Вам треба погасити заборгованість, якщо ви цього досі не зробили, бо з боргами з податків на спрощеній системі вас не зареєструють.

Як довести, що заборгованість із податків виникла не з моєї вини

Запитання від підприємців: податки мав платити бухгалтер, дружина, знайомий, ви давали на це гроші, але звідкись виникла недоїмка, чи є варіант не платити штрафи, якщо несплата або недоплата сталася через випадковість?

Відповідно до закону за своєчасну сплату податків відповідає підприємець, це його завдання проконтролювати, щоб зобов'язання були сплачені вчасно. Тож якщо причина виникнення заборгованності — людський фактор з боку ФОП, це не привід для скасування санкцій за несплату зобов'язань. І штрафи доведеться сплатити.

Коли треба доводити свою правоту, так це коли податки несвоєчасно зараховані на потрібні рахунки з вини банку (п. 129.6 ПКУ). Тобто ви сплатили гроші вчасно, а банк платіж провів із запізненням. Підприємець не буде нести відповідальність у такому випадку. У вас на руках мають бути копії платіжних документів, які підтверджують, що податки сплатили вчасно. Їх разом із заявою треба надати в ДПС.

Не поширена ситуація, але трапляються історії, коли людина на прохання родичів або знайомих погоджується зареєструватися підприємцем, іде до держреєстратора, подає документи, або за неї це робить посередник.

Через її ФОП діяльність ведуть треті особи — чоловік, брат, сват. Людина не контролює цей процес, це може тривати роками. І в якийсь момент отримує листа від податкової, що вона є боржником — зобов'язана сплатити податки, штрафи й пені.

Чи є варіант не платити — скоріше немає. Щоб борги не накопичувалися, краще закрити ФОП.

Як діяти, якщо ви не давали згоди на реєстрацію ФОП і взагалі не в курсі, що вас зареєстрували підприємцем, — звертайтеся до юриста для вирішення вашої ситуації.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки