Що потрібно знати підприємцям про свої права

13 березня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Отримувати індивідуальні роз'яснення від податкової та оплачуваний лікарняний, не пустити перевіряючих без посвідчень.

Що потрібно знати підприємцям про свої права

Ви не зобов'язані встановлювати POS-термінал

Часто підприємці жаліються на грабіжницьку комісію за еквайринг і не підключають прийняття оплат картками. ФОП не зобов'язаний підключати торговий еквайринг, якщо:

  • не використовує РРО (п. 296.10 ПКУ). Йдеться про єдинників, у яких дохід менше 1 млн, тощо. А от якщо зобов'язані використовувати РРО, доведеться підключити і POS-термінал;
  • торгова точка, кав'ярня, салон краси чи інший об'єкт працює в населеному пункті, де мешкає до 25 тис. осіб;
  • працює в закладі громадського харчування закритого типу.

Торговий еквайринг: підключення, комісія, абонплата й облік

У всіх цих випадках ви можете підключити еквайринг (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.10), але тоді повинні використовувати термінал постійно, а не вимикати, коли заманеться.

Що підприємець має знати про права покупців

Адже за законом покупці мають право розплачуватися за покупки зручним для них способом: готівкою чи платіжними картками (ч. 2 ст. 17 ЗУ «Про захист прав споживачів»).

Отримати безкоштовний КЕП

Вам не обов'язково платити гроші за отримання електронного підпису. Податкова видає КЕПКваліфікований електронний підпис безкоштовно, діє він два роки й підходить для роботи з усіма державними сервісами.

Видають КЕП дві-три ДПС в області, у Києві — в кожному районі. Адреси податкових, де можна отримати електронний підпис, — на сайті ЕДП ІДД ДПС.

Ключ ЕЦП: отримання, продовження, скасування

Для отримання ЕЦП потрібна лише заповнена заява, оригінал ІПН і флешка, на яку запишуть файл із ключем.

Ще СПД дозволяється мати відразу кілька кваліфікованих електронних підписів на одну особу (консультація в ЗІР, підкатегорія 301.02).

Подавати звітність на папері

У законодавстві немає заборони на подання декларації або звіту з ЄСВ у паперовій формі. Ви можете віднести їх особисто або надіслати рекомендованим листом з описом вкладення поштою — це ваше право, прописане в п. 49.3 ПКУ.

Як ФОП подавати звітність у податкову: онлайн, поштою, особисто

До того ж можливість надіслати паперову декларацію поштою дуже згодиться, якщо ви перебуваєте поза межами країни, а строк подання звітності ось-ось спливе.

Якщо податківці відмовляються приймати декларацію на папері, вони діють незаконно.

Інша річ, що заповнювати й подавати електронну звітність значно простіше, як і формувати уточнюючі звіти. У сервісах типу «Таксера» є можливість заповнювати їх автоматично, а в кабінеті платника підставляються дані про ФОП і податкова, куди надсилаєте звіт.

Платити податки з особистої картки

Податки й збори дозволено сплачувати з особистої платіжної картки або готівкою через касу банку (консультація в ЗІР, підкатегорія 129.04). Відкривати підприємницький рахунок спеціально для сплати податків не потрібно.

Не пускати поліцію з незрозумілими перевірками

Ви маєте це знати: поліцейські перевірок СПД не проводять. Вони не можуть просто так прийти й перевіряти документи на товари, вимагати трудові договори на співробітників — це не в їхній компетенції.

Дільничний приходить до ФОП із перевіркою

Коли можуть прийти: у рамках оперативно-розшукових заходів вони можуть прийти до підприємця, ще мають право вживати заходів для виявлення та припинення адмінпорушень (листи Нацполіції № 5211/39/03-2016 і № 6601/01/26-2016).

Інспектори Держпраці можуть залучити поліцію, якщо є ознаки кримінального злочину і/або загроза їхній безпеці при перевірці.

Прийти до вас поліція може за рішенням суду або в таких випадках (ст. 38 ЗУ «Про Нацполіцію»):

  • надзвичайна ситуація, коли є загроза життю та здоров'ю людей і треба врятувати їх і цінне майно;
  • поліція переслідує підозрюваних у скоєнні злочину, і, можливо, ці люди перебувають на вашому об'єкті;
  • треба запобігти злочину, коли є загроза життю людей, які перебувають у приміщенні.

Якщо ведеться досудове розслідування кримінального злочину щодо діяльності ФОП, є рішення слідчого судді про тимчасовий доступ до документів (ст. 165 КПК), поліція має право отримати від вас документи, матеріали та інформацію (пп. 2 п. 6 Положення про Нацполіцію).

Не пустити перевіряючих без посвідчень і направлення

Якщо до вас прийшли з перевіркою податківці або інспектори Держпраці, вимагайте документи, що підтверджують законність перевірки. Відомі випадки, коли з перевіркою до СПД приходили фейкові інспектори й вимагали хабарі.

Перевірки Держпраці — 2020: що треба знати ФОП

Контролери повинні пред'явити (п. 81.1 ПКУ):

  • службове посвідчення. Приміром, дані про всіх інспекторів Держпраці в розрізі областей є на сайті Держпраці, можете зберегти список по своїй області;
  • копію наказу й направлення з підписом начальника податкової або його заступника. Наказ без підпису й печатки недійсний.

Податкова перевірка у підприємця

І звісно ж, телефонуйте адвокату.

Не потрібен рахунок ФОП — не відкривайте

Ви не зобов'язані відкривати підприємницький рахунок, якщо не працюєте з безготівковими оплатами, не приймаєте від покупців оплати картками. 

Як працювати з рахунком ФОП

Не платити ЄП, коли хворієте або у відпустці

Ця опція доступна тільки для ФОП-єдинників на 1-й і 2-й групах (без працівників).

Йдеться про хворобу, яка триває 30 календарних днів і довше (п. 295.5 ПКУ).

Лікарняний підприємця

Коли лікарняний листок буде у вас на руках, подайте в податкову заяву, вкажіть дати хвороби: від і до й прикладіть копію лікарняного.

Якщо до хвороби сплатили єдиний податок наперед, цю суму зарахують у рахунок майбутніх платежів.

Як підприємцю оформити податкову відпустку

Також ФОП цієї категорії можуть не сплачувати ЄП за місяць, коли перебували у відпустці. Заяву про відпустку подаєте до податкової заздалегідь.

Оплачуваний лікарняний

Як застрахованій особі, що сплачує ЄСВ, для вас передбачена виплата лікарняних від Фонду соцстраху. А якщо ви вагітна жінка — допомога по вагітності та пологах.

А от якщо є заборгованість із ЄСВ, до лікарняних від Фонду вам зась.

Алгоритм оформлення лікарняних і декретних ФОП описані в статтях:

  1. Лікарняний підприємця
  2. Декрет у підприємця
  3. Декрет ФОП: податки з декретних, довідка з роботи

ФОП на ЄП не платять земельний податок, якщо використовують землю в госпдіяльності

Якщо ФОП-єдинник використовує землю в госпдіяльності, він не платить земельний податок і не подає за ним звітність (п. 297.1 ПКУ).

Як підприємці платять земельний податок

Приміром, у вас є нежитлове приміщення, де обладнаний магазин, кафе, цех або склад: вам не треба платити земподаток під цим приміщенням (УПК, затверджена наказом ДПСУ від 23.11.2012 р № 1051).

У податкову за місцезнаходженням ділянки подайте копію свідоцтва про право власності / користування землею (консультація в ЗІР, підкатегорія 112.04).

Отримувати індивідуальні роз'яснення від податкової

Отримати індивідуальне роз'яснення від податківців ви можете в усній або письмовій формі.

Рекомендуємо одержувати саме письмовий документ, адже, якщо діятиме в рамках цього роз'яснення, під час перевірки зможете послатися на нього, якщо податківці звинуватять вас у порушенні.

Можна листуватися з податковою через кабінет платника, якщо у вас є ЕЦП. Лист можна сформувати в розділі «Листування з ДПС». Відповідь на запит, лист надається поштою або на електронну адресу, зазначену в зверненні. 

Якщо немає ЕЦП, можна надіслати лист на пошту idd@tax.gov.ua.

Відповісти вам повинні протягом 25 календарних днів після отримання звернення. Цей строк може бути продовжений, але не більше ніж на 10 днів (ст. 52 ПКУ, ст. 20 ЗУ № 2939). 

Якщо відповідь на запитання потрібна оперативно і це будній день, безкоштовне роз'яснення ви можете отримати в контакт-центрі податкової за телефоном 0-800-501-007. У телефонному режимі консультанти дають формальні відповіді та відсилають до законодавства.

Обирати, який РРО використовувати: програмний чи стаціонарний

Якщо використовуєте РРО або з 19 квітня будете зобов'язані використовувати, знайте, що ви можете як вибрати програмний РРО — встановлюється на мобільний або планшет, так і купити стаціонарний пристрій.

Як ФОП використовувати РРО в 2020 році

Якщо вже зараз використовуєте стаціонарний РРО, з 19.04.2020 р. зможете скасувати реєстрацію пристрою, навіть якщо термін дії не минув, і перейти на програмний РРО.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки