ФОП: фотографи, блогери, копірайтери

01 вересня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Присвячується контентмейкерам, які вирішили легалізувати свої доходи.

ФОП: фотографи, блогери, копірайтери

Якщо ви регулярно заробляєте на фотографії — це вже бізнес, те саме стосується блогерів, які отримують гроші за рекламу; копірайтерів, які пишуть тексти на замовлення за винагороду.

Бізнес ФОП: торгівля в Інстаграмі

Який КВЕД обрати

Спеціальних КВЕДів для блогерів поки що немає, а доходи у таких підприємців уже є.

ФОП-блогеру підійдуть КВЕДи: 73.11 «Рекламні агентства» та 70.21 «Діяльність у сфері зв'язків з громадськістю», 73.12 «Посередництво в розміщенні реклами в засобах масової інформації». Также зарегистрируйте 82.30 «Організування конгресів і торговельних виставок».

ФОП-фотографи. 74.20 «Діяльність у сфері фотографії», у тому числі рекламна фотозйомка.

Автори текстів, копірайтери — 63.99 «Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.» і про всяк випадок 74.30 «Надання послуг перекладу». 

ФОП, які займаються відеозйомкою, — 59.11 «Виробництво кіно- та відеофільмів, телевізійних програм».

Підприємець-СММник: який КВЕД обрати, група ЄП, звітність

Вибір групи ЄП

Після того як визначилися з КВЕДами, вибираємо групу ЄП. На загальній системі працювати жодного сенсу, якщо мало поточних витрат на ведення діяльності або їх взагалі немає.

Оптимально зареєструватися на 3-й групі ЄП, тоді ви зможете працювати з рекламодавцями та замовниками з різним статусом, без обмежень.

Підприємець на 3-й групі єдиного податку

На 3-й єдиний податок треба буде сплачувати раз на квартал, за ставкою 5% від доходу для неплатників ПДВ, якщо платники ПДВ — 3% від доходу. Дохід за рік — до 7 млн 2 тис. грн.

Що ми вважаємо доходом на спрощеній системі: вся виручка, гроші, які отримуєте готівкою та на підприємницький рахунок.

Якщо все-таки вирішите працювати на загальній системі, із чистого доходу (доходи мінус витрати) платите: 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб, 1,5% військового збору та 22% ЄСВЄдиний соціальний внесок.

На 2-й групі можуть працювати хіба що фотографи, які збираються фотографувати весілля, дитячі дні народження, ювілеї та отримувати оплату від звичайних фізосіб. Адже на 2-й групі ФОП можуть надавати послуги лише населенню та іншим платникам ЄП. Ця група не підходить вам, якщо збираєтеся працювати з компаніями.

Фрилансери: підприємці, звичайні фізособи, незалежні професіонали

Як працювати із замовниками

Часто замовникам невигідно працювати з фізособами, офіційна співпраця з ними обходиться дорожче, ніж співпраця з блогерами, фотографами, копірайтерами — підприємцями.

У такому разі замовник виступає вашим податковим агентом — утримує і сплачує до бюджету податки з вашої винагороди: 18% ПДФО і 1,5% військового збору, платить за вас ЄСВ.

Але чим більший замовник і значніша сума контракту, тим більше ймовірність, що з вами захочуть працювати як із ФОП. Тоді замовник просто показує виплату вам у розрахунку № 1ДФ, а податки із цієї суми сплачуєте вже ви як підприємець.

Інфобізнесмени та коучі: як законно вести діяльність 

Працюєте без реєстрації

За законом, якщо ваша діяльність систематична, приносить регулярний дохід, це вже підприємництво, а не просто хобі (ст. 42 ЦКУ, ст. 1 ЗУ «Про підприємництво»).

Штрафи за ведення підприємницької діяльності без реєстрації — від 17 тис. до 34 тис. грн із конфіскацією заробленого (адмінвідповідальність).

Як податкова може дізнатися про незаконну підприємницьку діяльність: на вас можуть поскаржитися ваші конкуренти, незадоволені виконаної роботою замовники, самі податківці стежать за вашими активностями.

Але ви також маєте знати, що податківці без підстави не можуть блокувати ваші рахунки, як і не можуть просто так отримати доступ до інформації про рух коштів на ваших особистих рахунках — від кого й скільки грошей ви одержуєте: ці дані можуть надати тільки за судовим рішенням.

Якщо зареєстрований ФОП показує не весь дохід або людина отримує дохід без реєстрації ФОП і не платить податки, може бути кримінальна відповідальність за ст. 212 ККУ, якщо через вашу діяльність не надійшла до бюджету сума грошей:

  • у значних розмірах — 1 млн 51 тис. грн;
  • у великих розмірах — 3 млн 153 тис. грн.

Дрібні замовники та виконавці майже завжди працюють без реєстрації й документів, часто по бартеру. Така реальність.

Часто працюю по бартеру. Що, не можна?

Обмін товарами або послугами без оплати називається бартером (пп. 14.1.10 ПКУ). 

Порушення на ЄП: за що можна вилетіти зі спрощеної системи

Фотограф проводить вихідні в СПА і користується всіма його сервісами і послугами, а в обмін робить професійну фотозйомку та обробляє фото. Туристична компанія запрошує блогера в подорож, а він натомість публікує сторіз і пости з захопленими відгуками. Копірайтер оформляє серію постів в обмін на продукцію компанії. Це все бартер.

Але коли ви стали ФОП на єдиному податку, ви вже не можете так просто співпрацювати за бартером, підписувати документи, за якими зобов'язуєтесь за послугу надати послугу у відповідь. Для єдинників бартер — заборонена форма розрахунків (п. 291.6 ПКУ).

Якщо податківці довідаються, що ФОП на ЄП використовував бартер — його реєстрацію єдинника анулюють. А за правилами ви самі маєте перейти на ЗС після отримання доходу по бартеру, ще й сплатити із цього доходу 15% ЄП.

Рекомендуємо аналізувати й опрацьовувати з бухгалтером можливі варіанти співпраці з клієнтами. Щоб сплачені чеки в ресторанах в обмін на мітку місця на фото в сторіз, квитки на закриті вечірки і презентації, подорожі, не вийшли вам боком.

А якщо бренди та партнери дарують подарунки

Для підприємців немає обмежень в одержанні подарунків, але є нюанси.

Подарунки ФОП-єдинника

Якщо негрошовий подарунок отримали як ФОП, він потрапляє до підприємницьких доходів як безкоштовно отримані товари/послуги, вартість такого подарунка ви зобов'язані включити в підприємницький дохід (пп. 292.3 ПКУ).

Якщо одержали подарунок як звичайна фізособа: подарунки вартістю 25% мінзарплати, у 2021 році це 1500 грн, не оподатковуються. Якщо подарунок дорожчий — сума перевищення оподатковується 18% ПДФО і 1,5% ВЗ. Тобто як ФОП ви нічого із цього подарунка не сплачуєте.

Йдеться, звичайно, про подарунки, які проходять за документами.

Як приймати оплати від замовників

Підприємець може працювати як із готівкою, так і з безготівковими грошима — отримувати оплати на підприємницький рахунок.

Безготівкові розрахунки для ФОП — це замовник перераховує винагороду зі свого рахунку на ваш. Або через касу банку зараховує гроші на ваш поточний рахунок.

На спрощеній системі діє ліміт доходу 1 млн 320 тис. грн, після перевищення якого ФОП мають використовувати РРО. Але РРО не застосовують при розрахунках за послуги, але виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і/або сервісів переказу коштів (п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО»).

ФОП заборонено отримувати дохід на особисту картку. Інакше кажучи, якщо ви працюєте офіційно, ви не можете отримувати оплату за свої послуги на картку фізособи, адже такий дохід оминає підприємницьку касу.

Замовник просить повернути гроші

Ви підписали договір із замовником: протягом двох місяців повинні розміщувати рекламні пости і сторіз в Інстаграмі з рекламою й оглядами його послуг, але щось пішло не так — замовник незадоволений результатом і просить повернути гроші.

Як оформити повернення

Якщо послуга з вашого боку надана і замовник прийняв її, у вас є підтвердні документи, а строк на претензії, прописаний у договорі, минув, — явних підстав для повернення немає.

Але є такий момент: якщо строк на претензії в договорі не прописаний, до вас можуть звернутися протягом двох років від дня прийняття наданої послуги.

Підставою для розірвання договору може бути пункт про невиконання умов стороною договору. Якщо це чинний договір, і замовник має підстави для розірвання відносин, і в договорі є згадка про повернення грошей і про те, з яких причин контракт може бути розірваний.

При розірванні договору складається додаток — угода про розірвання договору. Ми рекомендуємо в таких випадках, коли справа стосується грошей і вашої репутації, не шукати порад в інтернеті, а відразу звертатися до досвідченого юриста.

Скільки грошей повертати — залежить від того, як домовитеся. Логічно, що замовник може вимагати повернути гроші за частину послуги, яку не надали або виконали неякісно. Якщо винагорода розраховувалася за вашим прайсом за послуги, повернення згідно з ним.

Якщо проігноруєте вимоги замовника, він може звернутися до суду.

Повернення авансів і оплат треба правильно відображати в обліку. Адже якщо сума грошей спочатку надійшла на ваш рахунок, а потім ви її повернули, треба відкоригувати дохід. Сума повернення не включається до підприємницького доходу (пп. 5 п. 292.11 ПКУ).

Все, що потрібно знати підприємцю про книгу обліку доходів

Як відкоригувати дохід у книзі обліку, якщо продовжуєте її вести в 2021 році:

  • для повернень призначена графа 3, туди ви вписуєте суму повернення без знака мінус, на дату повернення;
  • у графі 4 вказуєте скориговану суму доходу: із суми виручки за день, у якому було повернення, віднімаєте суму, яку повернули покупцю (графа 2 мінус графа 3).

Питання авторського права на контент у рамках цієї статті ми не розглядаємо.

Якщо послуги у виконавців замовляєте ви

Припустимо, блогеру, щоб якісно виконати роботу для замовника, потрібен фотограф, щоб оформити яскраві пости, ілюстратор і копірайтер. Якщо працювати за законом, співпрацю з ними ви повинні оформляти документально й оплачувати офіційно — жодних конвертів із готівкою чи «скину на картку».

Договори ЦПХ з фізичними особами

Укласти договір на надання послуги, а коли виконавець виконає роботу — оплатити її й показати цю суму в розрахунку за формою № 1 ДФ.

Якщо виконавець звичайна фізособа, із суми оплати ви також утримуєте ПДФО 18% і військовий збір 1,5%, а ще 22% ЄСВ. Якщо за фотосесію й обробку фото винні фотографу 7 тис. грн, із цієї суми утримуєте 1260 грн ПДФО і 105 грн ВЗ, 1540 грн ЄСВ.

Договір ЦПХ з підприємцем

Якщо ваш виконавець також ФОП, як і ви, — укладаєте з ним договір на послугу, оплачуєте її на підприємницький рахунок, показуєте суму виплати в 1ДФ, а податки людина платить за себе сама.

Документи

Залучіть юриста, який складе шаблон договору, надалі ви зможете за ним працювати із замовниками, редагуючи під кожного клієнта. Якщо замовник наполягає на своєму договорі — прописуйте ваші умови.

Можете взяти в помічники бухгалтера, він виставлятиме рахунки й акти. Акт підтверджує ваші підприємницькі доходи.

Підприємцям треба зберігати всі ці документи протягом трьох років з моменту подання звітності, у якій їх використовували.

Краще буде, якщо всім цим займатиметься бухгалтер або помічник.

Звітність

На 3-й групі декларацію з єдиного податку треба подавати раз на квартал, навіть якщо в якомусь кварталу дохід не одержували. Ви можете заповнити її самостійно, тим більше є сервіси, які автоматизували цей процес. Можете делегувати подання звітності бухгалтеру.

Як ФОП подавати звітність у податкову: онлайн, поштою, особисто

Звіт із ЄСВ подаєте раз на рік.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки